Kerk HavelteKerk Uffelte

Kerkenraad Protestantse gemeente te Havelte e.o.

Digitale nieuwsbrief aan de gemeenteleden d.d. 16 april 2021

Als de kerk weer open gaat……
Kerk openHet einde van de tunnel is in zicht. Het vaccineren gaat gestaag door. Misschien ietwat te langzaam, maar steeds meer mensen zijn beter beschermd tegen het Corona-virus. Er komt een dag dat we weer 30 mensen toelaten tijdens een kerkdienst; er komt een dag dat we weer mogen zingen in kerk en er komt een dag dat we zonder beperkingen naar de kerk kunnen gaan. En dat willen we vieren. Door samen koffie te drinken na de kerkdienst. Met een gebakje erbij. We willen het vieren met (koor-)muziek. We willen het vieren met ……? Heeft u nog leuke tips? Meldt het aan de kerkenraad!

Beeld- en geluid
Online-kerkdiensten waren aanvankelijk alleen te beluisteren. De stemmen van de voorlezers, de ambtsdragers en de predikanten waren via een internet-verbinding thuis te horen. In de nazomer van 2020 kwam er een camera bij. Je kon nu zien wie er sprak of zong.
Dat was al een hele verbetering.
Begin maart 2021 is er nog een camera bij gekomen. Een camera die naar links en rechts kan zwaaien en die kan in- en uitzoomen. Hiermee kan een spreker ‘dichterbij’ worden gehaald of kan er ingezoomd worden op het liturgisch bloemstuk of op de Stiltehoek achterin de kerk. We hopen met dieCamera tweede ‘beweegbare’ camera de online-viering ietwat aantrekkelijker gemaakt te hebben.
Maar je moet er wel mee leren omgaan. Bert Bloemert, de leverancier van de nieuwe apparatuur, heeft het de ‘regisseurs’ zo eenvoudig mogelijk gemaakt. De beweegbare camera heeft negen voorgeprogrammeerde posities. Op een klein en overzichtelijk toetsenbord kun je bijvoorbeeld knop ‘1’ indrukken en dan komt de spreker op de preekstoel in beeld; knop ‘2’ laat de avondmaalstafel zien en knop ‘3’ de spreker achter de lessenaar. Voor de ambitieuze regisseur zijn er nog veel meer mogelijkheden. De komende maanden hopen we die mogelijkheden te ontdekken en te gebruiken, zodat de kijker thuis beter beeld en geluid krijgt. We zijn aan het bijleren en dat zult u thuis af en toe ook wel opmerken. Maar we doen ons best.
Verder is er een groot scherm aangeschaft. Het is in feite een grote, rijdende TV. Die gebruikt kan worden voor het tonen van filmpjes en andere beelden. En niet onbelangrijk: de geluidsweergave in de kerk is verbeterd. Er zijn twee extra geluidsboxen geplaatst die muziek mooier weergeven.
Arend Nijmeijer en Klaas Bos hebben behoorlijk wat werk verricht bij de aanleg van de verbindingskabels tussen de camera en de regietafel. Arend gaat ook nog een regietafel bouwen voor de apparatuur.
Wij zijn er blij mee, maar we hopen natuurlijk vooral dat de kijkers thuis tevreden zijn. Tips zijn altijd van harte welkom. Vijko Top

AmbtsdragersAfscheid en bevestiging van ambtsdragers
Op zondag 18 april zwaaien we vijf ambtsdragers uit. Er wordt een ouderling met een bijzondere opdracht bevestigd en een diaken herbevestigd. In verband met Corona vindt het afscheid plaats in hun eigen huis of tuin. De beelden daarvan zijn zondag online te zien.

En nog een waardevolle tip van Toon Hermans
Kijk naar de mens en zie het wonder in hem.
Zie je het niet
kijk dan nog eens en nog eens en nog eens
en als je goed kijkt kun je het wonder zien in hem.
Het beweegt
het spreekt
het kijkt
het luistert
het lacht
en het raakt je aan
en zegt iets van liefde.
Zoiets groots als een mens moet voorbestemd zijn
voor iets dat van een andere, hogere orde is
dan het leven op aarde.
Kijk naar de mens en zie het wonder.

PS: Verspreiding en aandacht
Door alleen de bekende adressen te gebruiken zal niet iedereen bereikt worden. We roepen u op, zeker als u merkt dat gemeenteleden overgeslagen worden, om deze brief te delen. En om e-mailadressen door te geven!

E-adres doorgeven? Dat kan bij een van ons:

zo 09 mei 2021 10:00 uur
Mw. L. Winters-Jonas, Kraggenburg