A- A A+

Header PKN

Bijpraten? Huiskamergesprekken herfst 2021

Bijpraten2021
Na een te lange periode van afstand houden wordt het weer tijd om bij te praten. We merken het aan de behoefte om na de kerkdienst elkaar weer te spreken. En we vermoeden dat een goed gesprek in een huiselijke omgeving de onderlinge band weer kan verstevigen.

 

We bieden u een interessant gespreksonderwerp aan: ritme! Levensritme.
Dit thema raakt aan veel levensgebieden: bent u een avondmens of een ochtendmens? Hoe laat eten we? Is er een gezonde verhouding tussen werken en niet-werken? En bidden en werken?

 

Hier wordt al eeuwen over nagedacht. O.a. door Benedictus van Nursia (480-547). Welk ritme is goed voor ons? Bid en werk werd zijn aanbeveling.
Werken is goed, maar zorg voor onderbrekingen op vaste tijden. En laat je niet voortdurend opjagen door al die klusjes die nog gedaan moeten worden.
Probeer die voortdurende gedachtenstroom in je hoofd te onderbreken door iets met extra aandacht te doen.

 

De menselijke maat terugbrengen in het leven, was het doel van Benedictus. Want dat brengt je dichter bij God.

 

Er zijn 8 bijeenkomsten gepland:
- maandagavond 11 oktober;
- woensdagavond 20 oktober;
- donderdagmiddag 21 oktober;
- dinsdagavond 26 oktober;
- donderdagavond 28 oktober;
- dinsdagmiddag 2 november;
- woensdagmiddag 3 november;
- maandagavond 8 november.

 

De middagbijeenkomsten beginnen om 15.00u. en de avonden om 20.00u. We zoeken nog een paar huiskamers! Maximaal 8 mensen per middag/avond, dat is inclusief de gastvrouw en/of de gastheer en de gespreksleiders.
Ondergetekenden zullen de avonden leiden. In tweetallen en in wisselende samenstellingen.

 

U kunt zich opgeven bij Aukje Westra & Vijko Top. Via mail, telefoon of onderstaand briefje. Opgave voor donderdag 30 september. Na 4 oktober krijgt u van ons te horen waar de bijeenkomst gehouden wordt. Geen vervoer? Neem dan contact op met ons.

 

Met een vriendelijke groet,

 

Klaas en Emmie van den Broek, Vijko Top, Aukje Westra, Pauline van der Zee

 

Breng het vriendenboekje terug

Vriendenboekje
Toen de Corona-epidemie op zijn hevigst was, hebben we als kerk vriendenboekjes de wereld in gestuurd. Gemeenteleden werden uitgenodigd om er iets in te schrijven. De boekjes zijn rondgegaan in de wijken. Inmiddels zijn er hartelijke wensen in geschreven en ze gaan vergezeld met mooie tekeningen en afbeeldingen.
Hoewel de vriendenboekjes nog niet alle adressen bij langs zijn geweest, willen we ze nu toch terugroepen. Heeft u een vriendenboekje in huis? Breng het dan naar uw contactpersoon, ouderling of een van de predikanten. Voor namen en adressen, zie voorin het boekje of in de Informatiegids.
Binnenkort willen we af en toe een bijdrage uit een vriendenboekje publiceren in het kerkblad. We vragen de schrijver of schrijfster eerst om toestemming.
Dank voor uw bijdrage!
Aukje Westra

 

Lichtjes avond op 5 november.

Voor de tweede keer zal door samenwerking tussen kerk en begrafenisvereniging de zogenaamde lichtjes avond plaats vinden. U heeft deze avond de gelegenheid om op de begraafplaats een glazen potje met waxine lichtje te plaatsen bij een graf van een dierbare. Voor degenen die elders een dierbare hebben begraven of gecremeerd wordt een centraal hart gemaakt, waarin een lichtje geplaatst kan worden.
U kunt van 19.00 tot 19.15 u. starten van onder de toren van de kerk. Met het lichtje dat uitgereikt wordt kan de weg worden overgestoken naar de begraafplaats. De paden op de begraafplaats zullen verlicht worden. Een doedelzakspeler zal zorgen voor achtergrond muziek.
Wanneer volgens plan de corona beperkingen begin november zijn verdwenen kan de kerk weer voor 100 % worden gebruikt. In dit positieve scenario bent u na de rondgang over de begraafplaats welkom in de kerk. Aan het programma in de kerk wordt medewerking verleend door trompettist Sandra Veenstra in samenwerking met organist Klaas de Haan. Enkele gedichten worden voorgelezen door Geesje Oosting. Het thema zal worden toegelicht door ds. Top.
Mochten de geplande versoepelingen toch weer worden ingetrokken dan proberen we een alternatief programma op te zetten.
Hartelijk welkom op 5 nov. Vanaf 19.00 u. bij de PKN kerk.

 

Zestiende Afrikaloop in Drenthe

Uniek zevendaags wandelevenement met prachtige NIEUWE routes door Drenthe.
Zeven dagen wandelen in Drenthe. Vier dagen, drie of zelfs één dag mag ook. Voor het zestiende achtereenvolgende jaar organiseert de Andreas Manna Stichting (AMS) uit Hoogeveen de Afrikaloop. Dagelijks is er keuze uit 4 etappes van 10, 15, 25 en 35 km. De start en finish is elke dag vanuit een ander dorp of andere plaats. Dit is in, respectievelijk de 7 opeenvolgende plaatsen. De eerste dag in Hoogeveen, daarna vervolgens in De Wijk, Ruinerwold, Uffelte, Beilen, Pesse, Echten.
Dus we komen ook in Uffelte en door Havelte en wel op dinsdag 19 oktober.
Het wandelevenement vindt plaats in de herfstvakantie regio noord Nederland van 16 tot met 22 oktober 2021. De Afrikaloop is aangesloten bij de wandelbond SGWB.
Bij alles worden de, op dat moment, geldende regels betreffende COVID-19 in acht genomen.

 

Actiedoelen
Gezelligheid en ontspanning voor de wandelaar is het eerste doel. Een enthousiaste groep vrijwilligers haalt alles uit de kast om het de wandelaars helemaal naar de zin te maken. Daarnaast is de opbrengst van deze actie geheel voor kinderen in Afrika die in nood zijn.

 

Hulp aan straat- en weeskinderen
De AMS is een particuliere fondswerving organisatie die zich richt op zorg voor kansarme kinderen in Afrika. De AMS heeft geen overheadkosten en werkt uitsluitend met vrijwilligers in Nederland zowel als in Afrika, waardoor opbrengsten van acties geheel ten goede komen aan de kinderen in Afrika. De AMS ondersteunt een tweetal projecten, namelijk in Kenia en Oeganda. De coördinatoren op de projecten in Afrika zijn mensen uit de desbetreffende landen, die het werk eveneens op vrijwillige basis doen, naast hun dagelijks werk. Het zijn ontwikkelde mensen die zelf ook als wees zijn opgegroeid of op straat hebben geleefd. Ze kennen de cultuur en het klimaat van het land en hebben hun eigen netwerk waaruit ze kunnen putten. Vanwege de komst van de projecten die de AMS ondersteunt, wordt gewerkt aan het terugdringen van armoede, ziekte en honger. Doordat kinderen goede scholing krijgen en hulp bij de start van een bedrijfje, bouwen ze niet alleen aan hun eigen toekomst, maar ook aan de toekomst van het land.
Niet alleen de kinderen die de zorg van de stichting ontvangen worden geholpen, maar ook vriendjes en mensen in de omgeving delen mee in de zegen van de hulp die de stichting biedt.

 

Informatie
Op de website van de Andreas Manna Stichting is alle informatie te vinden over de Afrikaloop (www.andreasmanna.org/afrikaloop) en wordt steeds het laatste nieuws vermeld. Ook op de facebookpagina van de Afrikaloop kan men alles volgen. Voor aanmeldingen of meer informatie, neemt u contact op met
Krista Schutte, tel.: 06 29 393 614 of door een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wie helpt ons?

In onze PKN kerk hebben we een heel mooi kerkkoor. Een koor dat met haar koorklank, in combinatie met de prachtige akoestiek, graag haar medewerking verleent aan de kerkdiensten.
Als u regelmatig in de kerk komt dan weet u dat het kerkkoor zich de laatste jaren geweldig heeft ontwikkeld. In nauw overleg met de predikanten wordt zorgvuldig bekeken op welke wijze het koor ingepast kan worden in de liturgie.
Naast het medewerken aan kerkdiensten is er ook wel eens een project waar gastzangers aan meewerken. Op 12 december a.s. hoopt het koor met gastzangers het project ‘Lessons and Carols’ uit te voeren.
Maar…..
Wanneer we een optreden hebben zonder de gastleden, bijvoorbeeld medewerking in een kerkdienst, wordt het koor steeds kleiner.
De vergrijzing slaat ook bij het kerkkoor toe, daar ontkomen we niet aan.
Toch gaan we ons schrap zetten om het koor te laten voortbestaan.
Dat betekent dat we op zoek zijn naar nieuwe aanwas.
Natuurlijk zijn er onder u gemeenteleden die ons zouden kunnen komen versterken.
De vraag is wie lijkt het leuk en wie wil het eens proberen. U zou (vrijblijvend) een paar keer kunnen komen luisteren.
We willen toch allemaal dat het kerkkoor blijft bestaan.
Daarom een klemmend beroep op u allen: “Wie helpt ons?” Alstublieft!
We starten weer op donderdag 2 september a.s. van 09.30 uur tot 11.15 uur en repeteren in het koorgedeelte van de Clemenskerk. Natuurlijk houden we rekening met de dan geldende coronamaatregelen!
Voor informatie kunt u contact opnemen met het bestuur:
Rick Schuring 06 82834154 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Chris Alberts 0521-340 009 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wim Koel 0521-852 899 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hebt u vragen over muziek en/of repertoire dan kunt u contact opnemen met de dirigent
Johan Rodenhuis 06 53228609 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Namens het bestuur,
Rick Schuring, voorzitter

Protestantse gemeente Havelte, Uffelte, Darp, Havelterberg
Stoelyoga in het Uffelter kerkje

Stoelyoga

Namens de protestantse gemeente Havelte, Uffelte, Darp en Havelterberg start er opnieuw een serie Stoelyoga-lessen, wekelijks op de vrijdagochtend van 10 -11 uur. Geschikt en gezond voor alle leeftijden. Stoelyoga is rustig en met aandacht bewegen. Het gaat niet om prestatie maar om te onderzoeken wat mogelijk is; ook bij een beperking kan Stoelyoga geleerd worden. U krijgt de oefeningen op papier voor thuis. De lessen worden verzorgd door Marijke Groen, gediplomeerd yogalerares. De coronamaatregelen worden in acht genomen.


Plaats: Uffelter kerkje, Schoolstraat 5, Uffelte
Data: Vanaf 17 september 2021
Tijd: 10.00 – 11.00 uur
Eigen bijdrage € 7,- per les
Info en aanmelding: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
                             Yogastudio Drenthe
                             06-30191541
Max. aantal deelnemers: 12

 

 

We zijn in beeld!

 InBeeld

Een dienst in de Clemenskerk kan niet alleen beluisterd maar ook bekeken worden. Boven, naast het orgel, is een camera geïnstalleerd. Die maakt opnames van wat er op het liturgisch centrum gebeurd. De uitzending is iedere zondag vanaf 10.00 uur live te volgen. Ga naar https://www.pkn-havelte.nl, , ga naar Online kerkdiensten en  Live uitzendingen en u kunt thuis mee genieten.

De digitale nieuwsbrief

Verspreiding en aandacht

Door alleen de bekende adressen te gebruiken zal met de digitale nieuwsbrief niet iedereen bereikt worden. We roepen u op, zeker als u merkt dat gemeenteleden overgeslagen worden,  om deze brief te delen.
En om e-mailadressen door te geven!

 

E-adres doorgeven? Dat kan bij een van ons:

Ineke Zijlstra, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leny de Zeeuw, ledenadministratie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Online kerkdiensten beluisteren

 

Deze online kerkdiensten zijn te vinden bij Hoofdmenu -> Live kerkdiensten -> Live meeluisteren of Diensten (Hier kunt u eerder opgenomen diensten beluisteren).

 

 

Verandering in het lidmaatschap van de kerk

Voor sommige leden binnen onze kerk geldt dat zij ingeschreven staan als niet-gedoopt (geboorteleden), soms zelf zonder dat ze dat weten. Dit komt omdat in het verleden kinderen van ouders die lid waren automatisch ook ingeschreven werden. De landelijke kerk heeft besloten om deze registratie van de niet-gedoopten te laten vervallen.
Dit betekent voor ons als Protestantse Gemeente te Havelte dat de registratie van ongeveer 400 niet-gedoopte leden aangepast moet worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en woont samen met een partner/kinderen die doop- en/of belijdend lid is, uw registratie is omgezet naar mee-geregistreerd lid.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en steunt de kerk jaarlijks met een gift. De kerk ervaart dit als een blijk van verbondenheid, uw registratie is omgezet naar Vriend.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en heeft een brief ontvangen (of ontvangt deze samen met de Actie Kerkbalans) met de vraag of u Vriend wilt worden of uw registratie wilt beëindigen.
Pastorale zorg is er voor iedereen, of u nu lid, mee-geregistreerd of Vriend bent van de kerk. En als kerk zijn wij er ook voor iedereen die op zoek is naar zingeving.
Heeft u vragen over uw registratie, of heeft u bezwaar tegen de verandering? Neemt u dan contact op met Ineke Zijlstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens de kerkenraad,
Klaas de Vries, voorzitter
Ineke Zijlstra, scriba

Koffieochtenden / Leerhuis

De koffieochtenden zijn van karakter veranderd: het is meer een studie- en gespreksgroep geworden. Een boek vormt het uitgangspunt voor het gesprek. En dat gesprek kan alle kanten uitgaan: dat hangt van de deelnemers af. 

 

Niet alleen voor gelovige mensen kunnen deze ochtenden verrijkend zijn. Ook nieuwsgierige mensen die geen kerkelijke achtergrond hebben zijn van harte welkom. U kunt vrijblijvend een keer komen kennismaken. 

 

We lezen het komend seizoen gedeelten uit het boek ‘In mij stroomt een rivier’.
Op de achterflap van het boek is geschreven:
‘Remonstranten benadrukken graag de diversiteit van hun spiritualiteit. - 'Geloof begint bij jou'. Maar hoe zit het met hun voorgangers: wat betekent geloof voor hen? Het honderdjarig bestaan van het Convent van Remonstrantse Predikanten vormt voor vierentwintig remonstrantse predikanten een mooie aanleiding om iets te schrijven over de bron van hun spiritualiteit. De variëteit aan invalshoeken inspireert en geeft de lezer ruimte een eigen weg te gaan.

 

Gespreksleider: Vijko Top
Plaats: Nije Wheeme/ Clemenskerk Havelte
Wanneer: eerste woensdag van de maand. Van oktober 2021 t/m april 2022.
Tijd: 9.30 – 11.00 uur
Er zijn geen kosten aan verbonden.

Teruglezen tekst kerkdiensten

Nadat de kerkdienst heeft plaats gevonden zal de tekst van deze dienst op de website worden gepubliceerd. U kunt deze tekst vinden onder het menu-item 'Tekst Kerkdiensten'.

 

 

Bij wie hoor ik?

Twee dominees in één gemeente, dat kan verwarring scheppen. Want wie hoort bij wie? In overleg met de kerkenraad en onze begeleidingscommissie is er een indeling gemaakt. De predikanten zijn gekoppeld aan de contactpersonen en hun wijken. We komen allebei in alle dorpen. Maar wij kunnen ons voorstellen dat u niet uit uw hoofd weet in welke kerkelijke wijk u woont. Daarom hieronder een opsomming van straten, deels voor de ene predikant, deels voor de andere. U hoeft dit overzicht niet uit uw hoofd te leren. Als u naar de pastorie belt, kijken wij wie bij wie u hoort. En, zoals al eerder gezegd, we zijn flexibel. Indien nodig of wenselijk ruilen we.
Wijkindeling Predikanten zie  Hoofdmenu/Gemeente/adressen

 

Wegwijzer

 

 

Collectemunten

Ivm de Corona maatregelen is de uitgifte gewijzigd, nadere informatie volgtI.v.m. de Corona maatregelen is de uitgifte gewijzigd, nadere informatie volgt.

Geld moet rollen

Waarom collectemunten i.p.v. collectebonnen en wat zijn de voordelen?

  • Munten gaan langer mee en zijn duurzamer voor het milieu.
  • Munten zijn veel makkelijker te tellen op kleur.
  • Munten zijn hygiënischer, eventueel makkelijk te wassen.
  • Introductie van de € 2,- munt, naast de € 0,50 en de € 1,00 munten.
  • Altijd gepast, nooit meer op zoek naar kleingeld.
  • Geen contant geld meer in omloop.
  • Ontvangst van een duplicaat van de machtiging als betalingsbewijs voor de Belastingdienst.

De munten zijn 29 mm reliëfmunten met de volgende kleuren:

  • € 0,50 groen
  • € 1,00 rood
  • € 2,00 blauw

De munten worden verkocht in sets van 20 stuks van eenzelfde muntwaarde (of een veelvoud hiervan). Bij aankoop tekent u een machtiging als betalingsbewijs. Dit is tevens een bewijs voor de Belastingdienst i.v.m. de ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling)-status van kerken.

Voor de tijden van Verkoop/uitgifte zie rubriek Collectemunten.

 

Kerkkoor

Het kerkkoor staat onder leiding van dirigent  Johan Rodenhuis.
Het kerkkoor repeteert op donderdagochtend van 09.30 – 11.15 uur in de Nye Wheeme .
Ook kijken wij uit naar nieuwe leden , vooral een paar mannen die het koor wat meer body kunnen geven .
U bent van harte welkom .

Voor meer informatie: klik hier

Kerkdiensten

zo 26 sept 2021 10:00 uur
Ds. Vijko Top
Clemenskerk, Havelte en Online
zo 03 okt 2021 10:00 uur
Ds. Aukje Westra
Schoolstraat, Uffelte (onder voorbehoud)
zo 10 okt 2021 10:00 uur
Mw. Ds. T. Braam, Dwingeloo
Clemenskerk, Havelte en Online
Aandacht voor kinderen
zo 17 okt 2021 10:00 uur
Ds. Vijko Top
Clemenskerk, Havelte en Online
zo 24 okt 2021 10:00 uur
Mw. Ds. G. Jongsma, Staphorst
Clemenskerk, Havelte en Online
zo 31 okt 2021 10:00 uur
Mw. A. Streutker-Betting, Beilen
Clemenskerk, Havelte en Online
zo 07 nov 2021 10:00 uur
Ds. Aukje Westra
Schoolstraat, Uffelte (onder voorbehoud)

Ook in de kerk

Agenda is leeg