Kerk in niemandsland

Het boek "Kerk in niemandsland, Over de Geschiedenis van het kerkgebouw en de kerkgemeenschap van Havelte", geschreven door Joos Wolters en uitgekomen in 2008 (ISBN 978-90-90233455-7) geeft een goed beeld van de geschiedenis van de Clemenskerk en de kerk in Uffelte.

Toegevoegde informatie bij een afbeelding in ‘Kerk in niemandsland’ (1)

Onlangs bezochten mijn vrouw en ik Deventer. We kwamen o.a. terecht in de monumentale bergkerk. In plaats van kerkdiensten worden er concerten en tentoonstellingen gehouden en zijn er boeken en schilderijen te koop. We besloten het boek ‘Een wereld van verschil’ te kopen, omdat er Havelter monumenten in besproken worden: Overcinge, de kerk en de beide hunebedden. Was dit boek eerder in de handel geweest dan ‘Kerk in niemandsland’, dan had veel van wat volgt daarin een plekje gekregen. Hopelijk doet het u een plezier er via enkele Contactbladen iets van te weten te komen.

Toegevoegde informatie bij een afbeelding in ‘Kerk in niemandsland’ (2)

1. Wie maakten de reis in 1732?

Eind juni 1732 vertrok een rijtuig met vier inzittenden uit Amsterdam. De oudste van hen was de oudheidkundige Andries Schoemaker (geb. 1660). Hij, de financier van de reis en de eigenaar van de koets, had de leiding. Hij hield bovendien een uitvoerig dagboek bij.

Schoemaker groeide op in Overijssel en werd opgeleid voor het textielvak. Hij was niet onbemiddeld en had dus tijd voor een hobby: ‘ontdekkingsreizen’ door zijn eigen land maken.

Toegevoegde informatie bij een afbeelding in ‘Kerk in niemandsland’ (3)

De belangrijkste onderwerpen die Schoemaker c.s. tekenden, waren kerken, ruïnes en kastelen. Door hun aanpak hebben wij nu uit de eerste hand nog zicht op deze gebouwen uit het verre verleden! Veronderstel dat de Havelter Kerk verwoest was toen er nog niet werd gefotografeerd! Stel dat beide Havelter hunebedden tot kleine brokken steen waren verbrijzeld. Naar ik meen is er ooit met de gedachte gespeeld om er dijken mee te verstevigen! Dan hadden we in onze tijd niet geweten hoe ‘onze’ hunebedden er uitzagen. En dat nu wilden deze drie vrienden o.a. voorkomen!
Hattinga Verschure geeft in zijn boek niet alleen te kennen dat hij op 25 juli 2008 zijn werkstuk ‘de Havelter kerk’ met potlood, inkt en waterverf uitvoerde, nadat hij de exacte tekenplaats van Abraham de Haen aan de onverharde Schipperskampweg had gevonden. De plek was bijna onveranderd. ‘Alleen zijn er meer grote bomen. Of … heeft De Haen de bomen met opzet kleiner getekend? Zelf heb ik de bomen rond de kerk wel wat dunner gehouden, om de omtrekken van het gebouw wat meer te kunnen benadrukken’. Hij constateert ook dat de boerderij rechts op dezelfde plaats stond als in de schets van De Haen.

zo 29 jan 2023 10:00 uur
Mw. Ds. M. Gaastra + Karen