SCHENKINGEN, ERFSTELLINGEN & LEGATEN

Als u gaat nadenken over uw nalatenschap, denk dan ook eens aan de plaatselijke, kerkelijke gemeente. Als u overweegt om deze gemeente in de toekomst te steunen kunt u dit laten vastleggen in een testament.
U bepaalt zelf wie uw erfgenamen zijn en u kunt de kerkelijke gemeente als
(mede)-erfgenaam benoemen. Bovendien kunt u in uw testament vermelden dat uw nalatenschap voor een bepaald aspect van het kerkenwerk gebruikt moet worden.
U kunt de kerkelijke gemeente op twee manieren in uw testament opnemen: in de vorm van een legaat of door een erfstelling.
Legaten: u laat de kerkelijke gemeente een legaat na.
Een legaat is een vaststaand bedrag of een bij name genoemd onroerend goed of voorwerp, zoals een huis of een schilderij.
Erfstellingen: u benoemt de kerkelijke gemeente als erfgenaam voor een deel van de erfenis. Een erfgenaam is een persoon of organisatie die de rechten en plichten van de overledene overneemt.
Als u de kerkelijke gemeente tot (mede-)erfgenaam benoemt, betekent dat dat de kerkelijke gemeente, samen met eventuele andere erfgenamen, verantwoordelijk wordt voor uw nalatenschap. U kunt aangeven hoe groot het percentage is dat iedere erfgenaam erft.
Mocht u meer informatie wensen dan kunt u contact opnemen met uw notaris.
Uiteraard kunt u ook een afspraak maken met het college van kerkrentmeesters.

Erfstellingen en Legaten

De meeste mensen denken na over wat er na hun overlijden met hun bezit gebeurt. Dat is begrijpelijk.
Vaak regelen mensen hun nalatenschap in een testament. Daarin kunnen zij laten vastleggen aan welke goede doelen zij iets willen nalaten.
Een van die goede doelen is de plaatselijke kerkelijke gemeente.
Wanneer u het belangrijk vindt om onze plaatselijke gemeente geld na te laten en u wilt daarover nadere informatie, neem dan contact op met ons college van kerkrentmeesters of het college van diakenen.

zo 29 jan 2023 10:00 uur
Mw. Ds. M. Gaastra + Karen