A- A A+

Header PKN

Kerkdienst 25 juni 2017


Inleiding

Waar sta je voor, wat is belangrijk voor je, waar zet je je voor in? Dat is de vraag van vandaag. We lezen een gedeelte uit het Evangelie van Matteüs. Het boekje is geschreven rond het jaar 80. Het is bedoeld voor een groep volgelingen van Jezus ergens in een stad net boven Syrië, aan de Middellandse Zee. Een metropool, een welvarende stad.  Ze zijn behoorlijk welgesteld, maar hebben ook problemen. Deze Jezus-volgelingen worden gehaat en gegeseld, ze worden weggejaagd uit de steden. Mensen moeten niets van hen hebben. Dat klinkt door in de tekst die we vandaag lezen.
Jezus reist rond en helpt veel mensen. Maar het zijn er teveel, hij kan het werk alleen niet aan. Daarom geeft hij zijn leerlingen de macht om hetzelfde te doen, het goede nieuws te vertellen en mensen beter te maken. Hij spreekt hen moed in, want het zal niet gemakkelijk worden.  Waar sta je voor, wat is belangrijk voor je?  Schreeuw het van de daken!

Schriftlezing

Matteüs 9: 35 – 10: 1
Matteüs 10: 26-33

 

Overweging

Emily Asfahani groeide op in Amerika, ze heeft een Iraanse moeder en een Amerikaanse vader. Ze zat op de middelbare school en deed haar best om gelukkig te worden. Want ja, dat hoort zo, iedereen wil dat toch, gelukkig worden? Maar wat ze ook deed, ze sportte, ze at goed, ze trok op met vriendinnen, maar het werkte niet. Tot ze besefte dat het niet zozeer gaat om geluk. Het gaat erom dat je van betekenis bent, dat je leven zinvol is.  Er is meer in het leven dan geluk, ontdekte Esfahani Smith. Van betekenis zijn, iets doen, iets te melden hebben, dat is belangrijker dan geluk.

 

Dat is de boodschap die Jezus meegeeft aan zijn leerlingen. Jezus stuurt zijn leerlingen erop uit. Ze worden ambassadeurs van zijn zaak. Ze gaan op pad om te vertellen waar ze voor staan, wat ze van Jezus geleerd hebben. En ze gaan mensen beter maken. Ze doen wat hun leermeester en heelmeester hen heeft voorgedaan. Ze zijn letterlijk het lichaam van Christus.  Ze zijn van betekenis.

 

Het valt niet mee om te delen wat jou bezielt, om daarvoor uit te komen. Drie keer zegt Jezus tegen leerlingen: Vrees niet, wees niet bang. Vrees niet, want alles wat verborgen is, zal onthuld worden. Wat Jezus hen in het duister zegt, moeten de leerlingen in het volle licht van de daken schreeuwen. We moeten ons daarbij de platte daken van de huizen in het Midden-Oosten voor de geest halen. Wat daar gezegd en gedaan werd, was voor iedereen hoorbaar en zichtbaar. Het lijkt alsof Jezus ons oproept om met een megafoon op het Piet Soerplein te gaan staan om te evangeliseren. Ik doe dan niet mee. En dat is volgens mij ook niet de bedoeling. Het gaat erom hoe wij van betekenis kunt zijn voor anderen.

 

Jezus roept zijn leerlingen en ons op om transparant te zijn, wat verborgen is zal aan het licht komen.  Jezus wijst daarbij op de negatieve en de positieve kant. Over de negatieve kant zegt Hij dat de waarheid toch wel aan het licht komt. Stadsgenoten van de gelovigen in Antiochië doen zich vriendelijk voor, maar ondertussen. In wat ze doen zul je zien wie ze werkelijk zijn, zegt Jezus. Dat blijft echt niet verborgen. En Jezus benadrukt de positieve kant. Zijn leerlingen hebben vleugels gekregen door de boodschap van Jezus. Op hun beurt moeten ze laten zien en horen wat hen bezielt. Natuurlijk is dat moeilijk, uitkomen voor wat voor jou écht belangrijk is. Wat denkt u, voor Kenny is het ook moeilijk. En toch vertelt hij in de klas vertelt dat hij verliefd is op Daisy. Als we laten zien en horen waar we voor staan, denken dat we mensen zullen vervelen met ons verhaal, of dat ze ons belachelijk zullen maken. Of …. Jezus kent maar één remedie: “Schreeuw het van de daken, breng het aan het licht.” En praktisch gezegd: Weet wat belangrijk voor je is, waar je voor staat. Concentreer je daarop, dan kun je andere dingen laten liggen. Je hoeft niet alles te doen. Dat scheelt een hoop stress.

 

Vrees niet, mensen kunnen je lichaam doden, maar niet je ziel. Het conflict staat op scherp, weet Matteüs. Mensen in Antiochië worden gemarteld en vermoord. Het vooruitzicht om te moeten sterven is vreselijk, heeft Jezus gezegd. Maar nog erger is het als je inspiratie wegkwijnt. Als je bezieling een knauw krijgt. Daarom zegt Jezus: Wees liever bang voor hem die in staat is én ziel én lichaam om te laten komen in de Gehenna. Je komt in de hel terecht, maakten mensen er later van. Maar Gehenna dat is het dal van Hinnom. Het ligt aan de zuidkant van Jeruzalem. Het was een plaats waar ooit kinderoffers werden gebracht. Koning Josia was hier mordicus op tegen en maakte van het dal een stortplaats. Het dal van Hinnom werd symbool voor de schroothoop waar alle onrecht gedumpt zal worden.  Dus eigenlijk zegt Jezus, Raak je bezieling niet kwijt, anders kun je wel naar de schroothoop. Het is een waarschuwing en tegelijkertijd een bemoediging. Jezus spreekt zijn leerlingen moed in: Jouw kern kunnen ook je felste tegenstanders niet kapot krijgen. Toen Nelson Mandela uit de gevangenis kwam, zei hij: “In alle ellende ben ik toch ‘captain of my soul’ gebleven.” Hij bleef kapitein van zijn ziel, hij hield vast aan wat belangrijk was voor hem en betekende zo veel voor mensen in Zuid Afrika en ver daarbuiten.

 

En hoe doe je dat dan? Vasthouden aan waar je voor staat en daarmee van betekenis zijn voor anderen. Emily Esfahani noemt vier zuilen van betekenis, vier manieren om van betekenis te zijn.
Zuil 1. Erbij horen.
Een jongen die ooit bij on over de vloer kwam, was sociaal niet sterk. Haar voor zijn gezicht, gamen, alsof hij zich verborg. Wat hem overeind hield waren de weekenden. Van die Gothic weekenden waar mensen verkleed rondlopen als ridders, jonkvrouwen en draken. Hij hoorde ergens bij én was met zijn fantasie van betekenis.
Zuil 2. Een doel hebben.
Een man meldde zich als vrijwilliger gemeld heeft bij de dierentuin. Hij leidt nu mensen rond en maakt hen bewust van de schoonheid en de kwetsbaarheid van de natuur. Het is zijn bijdrage aan een betere wereld. Zoals iemand ooit van poetsen zei: “Het is jouw bijdrage aan het mooier maken van de kosmos. Onderschat het niet.”
Zuil 3. Verhalen vertellen.
Hoe belangrijk dit is zien we op televisie. Gehandicapten, beauties en beasts, vertellen hun verhaal. Het worden mensen. Laat het niet alleen aan de tv over, vertel je verhaal, deel wat je verborgen houdt. Je knapt ervan op.
Zuil 4. Transcendentie ervaren
“Schreeuw het van de daken. Laat zien wie je bent. Zoek de groep waar je bij hoort.” Het gevaar bestaat dat we onszelf opblazen en van alles gaan rond toeteren. Besef dan dat we maar kleine musjes zijn in een enorm heelal. Kwetsbare, nietige wezentjes. En besef tegelijkertijd dat al die musjes verbonden zijn met een liefde die ons kleine ik verre overstijgt, met God die om ons geeft. We zijn nietig én tegelijkertijd van grote betekenis. Dat geeft grote kracht. Vraag Jezus maar.

 

Bronnen:
Leonie Breebaart, Zinvol Bestaan, in Trouw, 17-06-2017
Sytze de vries, Schreeuw het van de daken!, in Kind op Zondag no. 6, jaargang 85