A- A A+

Header PKN

Kerkdienst 4 juni 2017 1e Pinksterdag

Het was een mooie dag. Een beetje opgejaagd fietste ik naar Meppel, om iemand op te zoeken in het ziekenhuis. Bijna aangekomen bij de stad, zo’n driehonderd meter voor de rotonde waar je naar Nijeveen en Zwartsluis kunt, sprong er een man uit de bosjes. Nee, hij was niet gevaarlijk, hij zat op z’n fiets, waarschijnlijk kwam hij van de volkstuintjes, hij had een bos wortels in zijn fietstas, het loof stak er uit. Wortels van de tuin? In mei? Dat kan niet. Nou ja misschien had hij ze bij de Lidl gekocht. In ieder geval fietste hij rechtop, fluitend naar huis. Het maakte mij vrolijk, ik vond mijn gejaagdheid opeens belachelijk. De heilige Geest greep me bij mijn lurven. Dat wil zeggen: ik zag de dingen weer in het juiste perspectief. Wat zou het mooi zijn om ontspannen door het leven te gaan. We bidden om de geest van de Heilige.

God van leven,
Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Eén man met worteltjes maakt ons nog niet ontspannen. Maar het biedt perspectief. Uw Geest laat ons voelen hoe we bedoeld zijn, vrij en levenslustig.
Ons tempo van verandering ligt laag, God. We lijken steeds weer in dezelfde val te trappen. Hoe houden we het uit met onszelf? Scherp ons voor de aanwijzingen van uw Geest, in ons lichaam, in onze gedachten, onze dromen.
Om goed samen om te gaan met anderen, moeten we bij onszelf beginnen. Wanneer en waarom reageer ik stekelig, wanneer en waarom voeg ik me teveel naar anderen? Help ons om bij onszelf te blijven en een zegen te worden voor anderen. Dank U voor de lessen van Uw Geest.
Alleen kunnen we het niet God. We hebben anderen nodig die ons attent maken op wie we zijn, hoe we overkomen en wie we kunnen worden. Geef dat we openstaan voor wat zij ons te zeggen hebben, leer ons om de adviezen van uw Geest serieus te nemen. Zo bidden wij ….
Met de ogen dicht bidden wij. Met de ogen en oren open wandelen we de wereld in. Dank voor alle tekenen van Uw Geest.

 

Verhaal
Er was eens een gans. Hij was een vrije vogel. Hij leidde een gelukkig leven. Niet dat het altijd even makkelijk was. Soms kon hij maar moeilijk aan voedsel komen. Soms was er ruzie met andere vogels. Maar door de bank genomen had hij het goed. Op een goede dag in de herfst was hij op weg naar het Zuiden. Hij vloog over het land en zag ergens onder zich een boerderijtje waar tamme ganzen werden gevoerd. Hij dook naar beneden en at gulzig mee van de uitgestrooide graankorrels. Het was lekker. Al gauw mengde hij zich tussen de andere ganzen. Hij maakte nieuwe vrienden. Hij voelde zich thuis. In het begin dacht hij: ik blijf nog een dag. Later: nog een week. En weer later nog een maand.
Tot het voorjaar werd. Wilde ganzen trokken over, in de tegenovergestelde richting. Het gekrijs klonk vertrouwd. Het verlangen van de gans om met hen mee te gaan wat gewekt. Hij sloeg zijn vleugels uit fladderde, maar zakte al snel weer naar beneden. Hij was dik en zwaar geworden. Z’n vleugels droegen hem niet meer. Maar, zo zei hij bij zichzelf: dit is toch een veilig leven, dus ach wat geeft ‘t. ….

En zo vergeten sommige tamme ganzen dat ze ooit een wilde gans zijn geweest. Maar er zijn ook andere. Iedere keer als er een koppel wilde ganzen overvliegt, begint hun hart sneller te kloppen en worden ze onrustig, het avontuur en de vrijheid lokken.

 

Schriftlezing  Handelingen 2: 1-13

 

Overdenking

Er wordt gezegd dat het feest van Pinksteren moeilijk uit te leggen is: de komst van de Heilige Geest is een raar verhaal. Ik vind het niet zo ingewikkeld. Ik denk dat iedereen die ervaring kent, die geest kent. Aan de ene kant is er een geest, een stem, een stemming in ons die ons somber of onzeker maakt. Eén verkeerde afschrijving van de bank en er hangt een donkere wolk boven ons hoofd. Daarnaast weten we ook dat iets ons, soms onverwacht, uit de put tilt, mooie muziek of een mooie zomeravond. Een relatie waarin je je durft uit te spreken, of het nu je partner is of je vriend of vriendin. Dat is de geest van de Heilige, de adem van God in ons. En ja, dan worden we enthousiast (het vuurtje in ons gaat branden) en de wind steekt op (we komen in beweging) en we spreken de taal die ieder verstaat, namelijk die van de liefde. De geest geeft ons vleugels. Het is de geest die Jezus bezielde en in de eeuwen daarna steeds weer mensen bezielt. We voelen ons ruim en vrij.

Jezus heeft iets bijzonder gedaan, Hij heeft zijn leerlingen in de steek gelaten. Hij is, in het beeld van Lucas, naar de hemel gevaren. Maar tegen alle verwachtingen in sterft het verhaal van Jezus geen zachte dood. Zijn boodschap gaat viral. Viral wil zeggen dat een bericht, een foto of video zich razendsnel over het hele internet verspreidt. Eerst was die boodschap aan een bepaalde plaats gebonden, ergens in Judea en Galilea. Eerst was die aan een bepaalde tijd gebonden, het begin van onze jaartelling. Maar de boodschap slaat zijn vleugels uit en inspireert mensen overal op aarde. Jezus móest gaan, om zijn vrienden de ruimte te geven. Zoals ouderen plaats moeten maken voor jongeren, al denken wij dat wij meer wijsheid in pacht hebben dan zij. Overdragen die handel, loslaten die boel. Pinksteren is het feest van perspectief. We worden geconfronteerd met allerlei ellende. Dat is niet erg, maar in de kerk zetten we er iets tegenover. U doet er toe, de samenleving zit op u te wachten. U kunt iets betekenen voor anderen.

Pinksteren lijkt bij ons soms een feest van tamme ganzen, met mooi gaan we een beetje barbecueën, bij slecht weer winkelen, niet teveel gedoe. En op zondag in de kerk is het weer hetzelfde liedje. Maar Pinsteren is het feest van vrije vogels, van mensen die hun vleugels uitslaan en op avontuur gaan. Van het vertrouwde pad af, buiten de lijntjes kleuren. Dan kunnen er bijzondere dingen gebeuren. Pinksteren is het feest van perspectief, nieuwe ontwikkelingen worden in gang gezet.

Met Pinksteren ontstond de kerk, dat wil zeggen, mensen zochten elkaar op. En ze herkenden dat wilde, die vrijheid bij elkaar. Ze beseften dat ze iets te bieden hadden. Vandaag vieren we dat de boodschap vleugels kreeg en nog steeds doorgegeven wordt. U bent die vrije vogel en u bent hier samen met allemaal andere vrije vogels. Samen ontwikkelen we de kerk van de toekomst.

 

Bronnen:
Kierkegaard
Kloosterkerk, Den Haag