Protestantse Gemeente Havelte

Nieuwsbrief 9 oktober 2020

Afgelopen donderdagavond was ik in onze kerk om een optreden van Roon Staal te beluisteren. Het koor van de kerk was sfeervol ingericht, heel veel  waxinelichtjes op batterijstroom, alleen een piano met krukje en  een microfoon in de schijnwerper, het licht in de kerkzaal gedempt. In de banken op corona-afstand  het publiek dat mede door de maatregelen in een klein aantal aanwezig was. Kortom, het was ingetogen, intiem.

Roon Staal was voor mij een onbekende, tot zondag nog nooit van hem gehoord, alleen die achternaam deed een belletje rinkelen. Even googelen, toch maar gaan! Deze zanger heeft niet alleen een prachtige stem - hij trad ook op diverse podia op en had een rol in verschillende bekende musicals - hij begeleidt zichzelf mooi op piano. Daarmee weeft hij verrassende combinaties  van nummers aan elkaar. Een hoogtepunt vond ik het oude, bekende en met bezieling gezongen  Pie Jesu (donna nobis requiem - genadige Heer Jezus, geef vrede) dat hij daarna met een tussenspel koppelde aan een nummer van ABBA: … I´ll cross the stream,  I have a dream.
Dát op een doordeweekse avond in onze eigen kerk, een indringend gebed uit nood gevolgd door een opbeurend visioen, kan het nog mooier in deze coronatijd?

Maar, hoe gaat het nu op de zondagmorgen  in onze kerk, wat betekenen de maatregelen die zijn genomen voor onze vieringen? De PKN heeft de door Den Haag afgekondigde maatregelen onverkort overgenomen. Citaat:  “Gehoord hebbend de overheid adviseren wij gemeenten zeer dringend om in de maand oktober met maximaal 30 mensen (exclusief medewerkers) samen te komen tijdens de eredienst. Gemeentezang wordt ten zeerste afgeraden. Online vieringen hebben de voorkeur. Ook wordt er geadviseerd mondkapjes te dragen tijdens verplaatsingen.”

In onze kerk geldt met ingang van deze week ook een maximum van 30 kerkbezoekers exclusief ‘personeel’. In de afgelopen weken werd dit aantal meestal maar net gehaald. We schatten in dat met de toenemende risico’s, ook in onze omgeving, minder mensen de vieringen in de kerk zullen willen bijwonen. Daarom hoeven we ons nog niet van tevoren aan te melden. Registratie van de aanwezigen gebeurt bij de deur. Maar,  vol = vol en dat is bij 30 eerder dan bij 50!
Het dragen van een mondkapje als we binnenkomen totdat we onze plaats hebben ingenomen, beschouwen we als een dringend advies, u wordt nadrukkelijk gevraagd om dit wél te doen.
De overige regels zijn nog onverkort van toepassing: niet gaan als je je ziek voelt, handen desinfecteren bij binnenkomst, afstand houden, plaats wordt toegewezen, eenrichtingsverkeer.

Het wordt niet leuker, het is zo misschien niet meer uitnodigend om naar de kerk te komen. Het is streng, maar daardoor ook veilig en dat voelt dan weer goed. Zo merk ik dat degenen die wél komen het samen vieren en samen geloven, ook al is het anders dan anders, heel erg waarderen.
Daarnaast bieden de beeld- en geluidsweergave nog een andere manier aan om onze betrokkenheid op elkaar te ervaren. Ook daarvoor is gelukkig veel waardering.
Toch, wat zal het mooi zijn als we weer samen kunnen komen om samen te vieren. We mogen hopen, bidden en daarnaar vooruitzien.
Pie Jesu, I have a dream.

Vanuit de kerkenraad,  Klaas de Vries

zo 25 okt 2020 10:00 uur