A- A A+

Header PKN

Interactieve kerkdienst en live-muziek in de Clemenskerk te Havelte.

Zondagmorgen 22 september.

 

InteractKerkdienst

Twee professionele muzikanten laten een aantal popsongs horen: Maarten Vos en Miriam Meier. Maarten is o.a. muziekdocent aan basisschool de Bosrank te Havelte. Natuurlijk worden er ook gewone kerkliederen gezongen.


Het interactieve thema is ontleend aan een boek van relatietherapeute Esther Perel. Zij signaleert grote verschillen tussen relaties vroeger en nu. De verwachtingen zijn tegenwoordig veel te hoog, beweert ze. Onrealistisch hoog.
Heeft Esther Perel gelijk? Of overdrijft ze? Daarover gaan we in gesprek.

 

Voorganger: ds. Vijko Top
Aanvang: 10.00u.

 

Ook in de kerk

Van Oeckelenorgel

Op monumentendag (14-09-2019) organiseren wij (stichting vr vh chamadron):
een orgelbespeling in het kader 200 jaar Van Oeckelenorgel.
Aanvang: 14.30 uur
Om 16.00 uur volgt dan nog een bespeling van het Chamadron.
Dit is dan de laatste van dit jaar.

 

Arend Nijmeijer

 

Agenda

19 sept. Nije Wheeme 20.00 uur Kerkenraadsvergadering

 

Stichting WanaZiwi zegt ASANTA SANA

Via dit bericht willen we de gemeente en vooral ook de diaconie bedanken dat onze stichting bijna 3 jaar in de schijnwerpers heeft mogen staan. De tijd is voorbij gevlogen en we hebben dankzij jullie steun mooie stappen kunnen maken met het naaiatelier voor dove vrouwen en kinderen in Dodoma. Vooral de ontwikkeling van een lesprogramma voor kinderen is iets dat we dankzij jullie steun hebben kunnen opzetten. Ook is inmiddels een tweede leslokaal ingericht en in gebruik genomen.
We kijken met veel plezier terug op de keren dat we over het project hebben mogen vertellen en de Fancy Fair in 2018 waarbij we met heel veel vrijwilligers een fantastische dag hebben gehad in en bij de kerk.
ASANTA SANA & tot ziens!
Nienke Munting & Alyanne Hoek-Huisman

 

Evenwichtig leven. Het kan.

Training christelijke meditatieEvenwichtig leven

Dag in dag uit komt er van alles op je af. Dat kan je onrustig en gejaagd maken. Je komt aan jezelf niet meer toe. Meditatie helpt je om stil te worden, je open te stellen en zo ruimte te maken.

 

In deze training leer je de eerste twee avonden hoe je kunt zitten, ademen, aandachtig en opmerkzaam kunt zijn. Je wordt je bewust van je lichaam als ontmoetingsplaats met God.

 

De volgende avonden oefen je steeds met een andere vorm van christelijke meditatie. Zo vind je de manier die jou in contact brengt met de Bron van Licht en Liefde, Christus. We mediteren op een speciaal Bijbelwoord, op een paar kernzinnen of op een schildering. Steeds gaat het erom in je hart te onderzoeken hoe je tot stilte en vrede komt en verbinding voelt met goddelijke liefde. Deze training staat open voor hen die christelijke meditatie voor zichzelf wil onderzoeken.

 

Kortom:
• Je maakt kennis met de basis van meditatie (zitten - ademen – aandacht)
• Je doet ervaringen op met vier verschillende vormen van christelijke meditatie
• Je groeit toe naar een meditatievorm waarbij jij je het beste voelt.

 

De training wordt gegeven door Antoon Vermeulen. Hij heeft als aalmoezenier bij de Krijgsmacht gewerkt. Hij is geestelijk begeleider en therapeut in de praktijk Ziel en Geest, www.zielengeest.nl en is lid van de Protestantse Gemeente te Wapserveen.

 

Data  17-24 sept, 1-8-15 oktober 2019
Tijd  19.30 – 21.30 uur
Plaats  Clemenskerk Havelte, ingang Nije Wheeme
Eigen bijdrage 30 euro, op de eerste avond te voldoen
Groep

Minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.

Leeftijd tussen 25 en 85 jaar.

Info en opgave   

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Samenspraak

Samenspraak

In het najaar van 2018 was er de 1e Samenspraak in het Veurhuus, de ontmoetingsruimte van Welkom aan de Hofweg in Havelte. En kort daarop ging Samenspraak ook van start in de Berkenhof.

 

Bij Samenspraak praten we samen over een onderwerp, aan de hand van een kort verhaal uit de bijbel en andere teksten die hier bij passen. We zingen wat of luisteren naar muziek. Men mag er ook gewoon bij zitten. Het zijn bijeenkomsten in een ontspannen en gemoedelijke sfeer. Vooraf wordt zoveel mogelijk aan een ieder, die misschien belangstelling hiervoor heeft, een uitnodiging gegeven. Maar ook als u geen uitnodiging hebt, bent u van harte welkom.

 

In het Veurhuus is er Samenspraak om 10.30 uur, iedere 4e woensdag van de maand. Op 26 juni a.s. is de laatste Samenspraak voor de zomer. Het is de bedoeling dat, als het weer wat minder is, ik in juli en augustus af en toe eens binnenloop in het Veurhuus, een kopje koffie of thee meedrink en een praatje maak met hen die dat prettig vinden of bij iemand op bezoek ga.

 

In de Berkenhof is er Samenspraak meestal om ongeveer de 6 à 7 weken op donderdagmiddag om 14.30 uur in de Serre. Hier is er in de zomer op donderdag 29 augustus nog een Samenspraak.

 

In september heb ik vakantie. Daarna is er weer Samenspraak in het Veurhuus op 23 oktober en 27 november. December slaan we daar over. Dan valt de 4e woensdag samen met 1e Kerstdag. In de Berkenhof is er Samenspraak op 17 oktober en 12 december.

 

U allen een goede zomer gewenst en tot ziens.
Met hartelijke groet,
Greet Bijl-Valk, kerkelijk werker

 

 

Koffieochtenden, maar vooral studie- en gespreksgroep.

De koffieochtenden zijn van karakter veranderd: het is meer een studie- en gespreksgroep geworden. Een boek vormt het uitgangspunt voor het gesprek. En dat gesprek kan alle kanten uitgaan: dat hangt van de deelnemers af.

 

Niet alleen voor gelovige mensen kunnen deze ochtenden verrijkend zijn. Ook nieuwsgierige mensen die geen kerkelijke achtergrond hebben zijn van harte welkom. U kunt vrijblijvend een keer komen kennismaken.

 

We lezen het komend seizoen gedeelten uit het boek ‘In mij stroomt een rivier’.
Op de achterflap van het boek is geschreven:
‘Remonstranten benadrukken graag de diversiteit van hun spiritualiteit. - 'Geloof begint bij jou'. Maar hoe zit het met hun voorgangers: wat betekent geloof voor hen? Het honderdjarig bestaan van het Convent van Remonstrantse Predikanten vormt voor vierentwintig remonstrantse predikanten een mooie aanleiding om iets te schrijven over de bron van hun spiritualiteit. De variëteit aan invalshoeken inspireert en geeft de lezer ruimte een eigen weg te gaan.

 

De bijdragen zijn kwetsbaar en persoonlijk en de titels getuigen daarvan: van gordijnengel tot godsgeloof, van oude paden en diep verlangen tot een spiritueel rondje over het erf. Tegelijk weerspiegelen de teksten een tijd waarin het geloof in Nederland fundamenteel van plaats en karakter veranderd is. Voorgangers hebben daar dagelijks mee van doen. Hoe gaan zij ermee om en wat betekent het voor hun eigen geloofsontwikkeling?

 

In mij stroomt een rivier laat zien dat remonstrantse predikanten net zo divers zijn als hun gemeenteleden én als diegenen die in de huidige samenleving op zoek zijn naar zin en betekenis. Tegelijk laat het zien hoe zij in die samenleving een stimulerende voortrekkersrol willen vervullen. In vrijheid en verdraagzaamheid.

 

Gespreksleider: Vijko Top
Plaats: Nije Wheeme/ Clemenskerk Havelte
Wanneer: eerste woensdag van de maand. Van oktober 2019 t/m april 2020.
Tijd: 9.30 – 11.00uur
Er zijn geen kosten aan verbonden.

 

 

Lichtjes-avond voor overledenen in Havelte op 1 november

In veel plaatsen is de laatste jaren een zogenoemde lichtjes-avond op de agenda komen te staan. Hierbij wordt de gelegenheid gegeven om bij het graf van een dierbare een lichtje te plaatsen als vorm van herdenking.

In Havelte hebben de begrafenisvereniging “de Laatste Eer” en de PKN kerk het idee opgevat om samen een dergelijke lichtjes avond te organiseren op 1 november 2019. De mogelijkheid wordt deze avond geboden om een lichtje te plaatsen bij een graf of op een centrale plaats.
Men kan van 19.00 tot 19.15 u. starten van onder de toren van de kerk. Met het lichtje dat uitgereikt wordt kan de weg worden overgestoken naar de begraafplaats. De looproute en begraafplaats zullen verlicht worden. Na de rondgang wordt u in de kerk een warme drank aangeboden. Medewerking wordt o.a. verleend door een blokfluit-ensemble en kinderen van de basisschool.

 

Teruglezen tekst kerkdiensten

Nadat de kerkdienst heeft plaats gevonden zal de tekst van deze dienst op de website worden gepubliceerd. U kunt deze tekst vinden onder het menu-item 'Tekst Kerkdiensten'.

 

 

Bij wie hoor ik?

Twee dominees in één gemeente, dat kan verwarring scheppen. Want wie hoort bij wie? In overleg met de kerkenraad en onze begeleidingscommissie is er een indeling gemaakt. De predikanten zijn gekoppeld aan de contactpersonen en hun wijken. We komen allebei in alle dorpen. Maar wij kunnen ons voorstellen dat u niet uit uw hoofd weet in welke kerkelijke wijk u woont. Daarom hieronder een opsomming van straten, deels voor de ene predikant, deels voor de andere. U hoeft dit overzicht niet uit uw hoofd te leren. Als u naar de pastorie belt, kijken wij wie bij wie u hoort. En, zoals al eerder gezegd, we zijn flexibel. Indien nodig of wenselijk ruilen we.
Wijkindeling Predikanten zie  Hoofdmenu/Gemeente/adressen

 

Wegwijzer

 

 

Collectemunten

De tijdstippen van uitgifte zijn nu 3e donderdag van 20.00 - 20.30 uur en 3e vrijdag van 10.30 - 11.00 uur van de maand door de heer H.Brouwers en de heer W.Schreurs in 'De Nije Wheeme'.
Ook is er na overleg besloten om de verkoop in de decembermaand door te laten gaan.
De verkoop is daarom in alle maanden van het jaar, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus.

 

Geld moet rollen

Waarom collectemunten i.p.v. collectebonnen en wat zijn de voordelen?

  • Munten gaan langer mee en zijn duurzamer voor het milieu.
  • Munten zijn veel makkelijker te tellen op kleur.
  • Munten zijn hygiënischer, eventueel makkelijk te wassen.
  • Introductie van de € 2,- munt, naast de € 0,50 en de € 1,00 munten.
  • Altijd gepast, nooit meer op zoek naar kleingeld.
  • Geen contant geld meer in omloop.
  • Ontvangst van een duplicaat van de machtiging als betalingsbewijs voor de Belastingdienst.

De munten zijn 29 mm reliëfmunten met de volgende kleuren:

  • € 0,50 groen
  • € 1,00 rood
  • € 2,00 blauw

De munten worden verkocht in sets van 20 stuks van eenzelfde muntwaarde (of een veelvoud hiervan). Bij aankoop tekent u een machtiging als betalingsbewijs. Dit is tevens een bewijs voor de Belastingdienst i.v.m. de ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling)-status van kerken.

Voor de tijden van Verkoop/uitgifte zie rubriek Collectemunten.

 

Het CONTACTblad nu op deze website.

Tot nu toe ontving u het Contactblad bijna maandelijks bij u thuis, de papieren versie.
Vanaf nu kunt u het Contactblad ook digitaal lezen op de website, bij Hoofdmenu gaat u naar beneden naar Contactblad, daar vindt u de inhoud. In verband met de privacy regels is in de digitale versie de privacy gevoelige informatie weggelaten.

Kerkkoor

Het kerkkoor staat onder leiding van dirigent  Johan Rodenhuis.
Het kerkkoor repeteert op donderdagochtend van 09.30 – 11.15 uur in de Nye Wheeme .
Ook kijken wij uit naar nieuwe leden , vooral een paar mannen die het koor wat meer body kunnen geven .
U bent van harte welkom .

Voor meer informatie: klik hier

Kerkdienst beluisteren op afstand

Voor degenen, die niet of erg moeilijk in de kerk kunnen komen bestaat sinds kort de mogelijkheid om de dienst toch rechtstreeks mee te maken.

Deze zomer zijn we gestopt met de verspreiding van cassette bandjes. Als opvolger van de bandjes is gestart met de zogenaamde Lukas ontvanger. Een kastje ter grootte van een koekjes trommel, maar met geheel andere inhoud.

Middels een telefoon- of internet aansluiting kan deze ontvanger rechtstreeks een kerkdienst vanuit Havelte weergeven. Ook is het mogelijk om een dienst van een vorige week opnieuw te beluisteren.

Voor het plaatsen van deze Lukas ontvangers wordt 50 euro waarborg gevraagd. De kastjes blijven eigendom van de kerk. Na inleveren komt de waarborg weer retour.

 

Degenen die in het bezit van een computer zijn kunnen ook zonder Lukas ontvanger zowel de dienst rechtstreeks als een dienst uit het archief beluisteren via de website www.pkn-havelte.nl

Zowel met Lukas ontvanger als computer is het niet mogelijk om rechtstreeks de diensten uit Uffelte te beluisteren, maar in de meeste gevallen is binnen één of twee uur na de dienst de opname op internet beschikbaar.

Kerkdiensten

zo 22 sept 2019 10:00 uur
Ds. V. Top
Interactieve dienst met muzikale medewerking van Maarten en Mirjam Vos, Gemeenteberaad
Clemenskerk, Havelte
zo 29 sept 2019 10:00 uur
Dhr. van Engen, Noordwolde

Clemenskerk, Havelte
zo 06 okt 2019 10:00 uur
Ds. A. Westra

Schoolstraat, Uffelte
zo 13 okt 2019 10:00 uur
Ds. V. Top
Aandacht voor kinderen
Clemenskerk, Havelte
wo 16 okt 2019 19:30 uur
Mw. G. Bijl-Valk

Molenhof, Havelte
zo 20 okt 2019 10:00 uur
Ds. A. Westra
m.m.v. Chr. Oratorium Vereniging Meppel
Clemenskerk, Havelte
zo 27 okt 2019 10:00 uur
Ds. C. Huisman, Meppel

Clemenskerk, Havelte
zo 03 nov 2019 10:00 uur
Ds. T. Braam, Dwingeloo

Schoolstraat, Uffelte

Ook in de kerk

Agenda is leeg