A- A A+

Header PKN

Blues en Folk op Stille Zaterdag 20 april!

Met de blues – folkformatie ‘Moorland’. Aanvang 20.00u.
Een vertelling in (blues-)muziek, beeld en woord op Stille Zaterdag.


Bluesmuziek vertelt van verdrietige ervaringen in de liefde, in het werk, gezondheid en van al die andere tegenslagen in het leven. Zingen over verdriet en tegenslagen maakt mensen weer krachtiger en levenslustiger. Het litteken blijft, maar er is ook weer ruimte om te leven.


En dat is precies de reden dat we bluesmuziek in de kerk laten horen en zien op Stille Zaterdag. Stille Zaterdag is de dag na Goede Vrijdag. Goede Vrijdag staat voor alles wat fout kan gaan in het leven. Maar Stille Zaterdag is ook de dag voor Pasen. De dag bij uitstek waarop God zijn onwrikbare liefde voor de mens laat zien. De dag waarop God laat zien dat Hij/Zij gelooft in de mens en menselijkheid. Pasen is een explosie van heilige en menselijke kracht en vitaliteit. Kortom, wat past er beter tussen Goede Vrijdag en Paasmorgen dan bluesmuziek?


De vijf muzikanten van de blues-folkformatie Moorland uit Ansen e.o. laten songs horen waarin alle hoeken en gaten van het leven bezongen wordt. Ze zingen ook gospels. Meezingen kan ook.

Blues op Stille Zaterdag is geen kerkelijke viering! Het is een vertelling met live-muziek, filmbeelden en korte toelichtingen van ds. Vijko Top. Het duurt ongeveer een uur.
We zitten niet in de kerkbanken, maar in het koor. Want daar is de intensiteit van de muziek beter voelbaar. De muziek zal niet luid zijn! Toegang gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom.


Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Vijko Top

 

 

Grote schoonmaak kerk en Nije Wheeme

De schoonmaak is dit jaar gepland op:
ZATERDAG MORGEN 23 MAART VANAF 9.00 UUR
Om deze klus te klaren nodigen we hiervoor vrijwilligers uit. We hopen dat er velen zijn die ons willen helpen.
Wij zorgen dat er op tijd koffie is met iets lekkers. Zijn er vragen neem dan contact op met:
Engeltje Mannes (tel. 0521341600) of Lummy Willems (0521341408)

 

Tina Turner Passion m.m.v. Popkoor Afslag Nijeveen.
Zondagmorgen 31 maart om 10.00u. in de Clemenskerk te Havelte.

TinaTurner

Op zondagmorgen 31 maart wordt het levensverhaal van Tina Turner verteld. Dit jaar wordt ze tachtig!
Het is een levensverhaal met veel verdriet door het overlijden van geliefden. Van grove vernederingen vanwege haar huidskleur. Mishandelingen en verkrachtingen vanwege haar vrouw zijn.
Maar het is vooral ook het levensverhaal van een ongelooflijk veerkrachtige vrouw. Ze kwam er altijd weer bovenop. Mede dankzij haar geloof. Ik ben een boeddhistische baptiste, zegt ze. Of ben ik een baptistische boedddhiste?
Haar indrukwekkende levensverhaal wordt verteld door Vijko Top en de muziek wordt verzorgd door Popkoor ‘Afslag Nijeveen’. Let wel: niet alle songs die het koor brengt zijn van Tina Turner. Dat heeft het koor niet in het repertoire. Bijvoorbeeld ook de U2-song ‘I still haven’t found what I’m looking for’ zal klinken. Omdat het aansluit bij een bepaalde fase van Tina’s leven.
En, het is geen kerkdienst: er is muziek en tekst. Van harte welkom!
Vijko Top
Kosten: vrijwillige bijdrage bij de uitgang

 

 

Vespers

In de weken voor Pasen, ook wel de veertigdagentijd genoemd, willen we bewust de overgang van dag naar nacht maken. In een korte bijeenkomst in het koor van de kerk worden we stil. We schenken aandacht aan wat we die dag meegemaakt hebben. Er is muziek en er wordt een meditatief lied gezongen. We luisteren naar teksten in de Bijbel. De ene keer ‘gewoon’ gelezen, de andere keer verteld vanuit het standpunt van de hoofdpersoon, om zo nog dichter bij de ervaring te komen. Zo kunnen we tot onszelf komen en rustiger de nacht in gaan. U bent van harte welkom.
De vespers worden voorbereid door Anna Selderijk, Vijko Top, Aukje Westra en Pauline van der Zee


Plaats: De Clemenskerk
Data: woensdagavond 20 maart, 27 maart, 3 april, 10 april.
Tijd: 19.00 – 19.30 uur.

 

Een -verkorte - Mattheus Passion van Bach in Havelte.

Verkort wil zeggen: alleen de koralen worden gezongen en de tekst van het Mattheusevangelie wordt gelezen.
Tijdsduur: ongeveer 75 minuten.

Mevrouw Jannie Kroes uit Havelte wilde graag nog eens een verkorte Mattheus Passion uitvoeren in de Clemenskerk. Met dat verzoek kwam ze naar de kerkenraad. De kerkenraad was enthousiast en zegde alle medewerking toe. Jannie Kroes benaderde zangers en muzikanten.
Al geruime tijd is een grote groep zangeressen, zangers en muzikanten aan het oefenen. En ik durf nu al te beweren: het wordt mooi!
Een Mattheus Passion behoort uiteraard uitgevoerd te worden op Goede Vrijdag. Dit jaar is dat op vrijdag 19 april. Aanvang 20.00u. Maar we vermoeden dat er zoveel mensen op af zullen komen dat een tweede uitvoering noodzakelijk is. En daarom komt er ook een uitvoering op woensdagavond 17 april. De toegang is gratis.

Maar, u moet wel een toegangsbewijs hebben. Om de toeloop enigszins in de hand te houden kunt u gratis kaarten ophalen.
Kerkleden kunnen met ingang van zondag 17 maart, na afloop van de dienst, kaarten afhalen bij Mart Zuidmeer of Egbert Allema. Ze staan onder de luidklok in de Nije Wheeme. (Ook de daaropvolgende 2 zondagen)
Vervolgens kunnen koor- en orkestleden met ingang van de repetitie van 21 maart kaarten afhalen bij Mart Zuidmeer en Egbert Allema (ook de daaropvolgende repetities)
Als er eind maart nog kaarten over zijn, kunnen mensen m.i.v. 4 april kaarten afhalen bij de Readshop in Havelte. Op deze manier krijgen kerkleden de eerste kans om kaarten te bemachtigen! (één persoon mag voor meerdere mensen kaarten meenemen, voor bijv. familie e.d.).

Plaats: Clemenskerk te Havelte
Tijd: woensdag 17 april en vrijdag 19 april. Aanvang 20.00u.
Toegang: alleen met een toegangskaart.
Kosten: gratis!
Voor meer informatie kunt u terecht bij Egbert Allema en Vijko Top (06-21301219 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 

De bloemenactie

De bloemenactie vindt dit jaar plaats op woensdag 24 en donderdag 25 april. Wat later dan andere jaren, vanwege de Paasdagen op 21-22 april en de bijzondere dagen in de week ervoor.
We hopen dat de venters weer allemaal enthousiast meedoen met de verkoop van de planten ten bate van de kerken in Havelte en Uffelte. Noteert u het alvast in de agenda? 

 

Voor diegenen die dan op vakantie zijn: graag een berichtje aan de commissie, zodat we tijdig vervanging kunnen vinden.
Nieuwe venters welkom! We hopen weer op een mooie opbrengst dit jaar.

 

Namens de Bloemenactie-commissie,
Marijke Groen
contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel. 0521-3421520 of 06-30191541

 

Agenda

 

8 maart 17.30 uur Echo’s home Vrijwilligersavond
10 maart 19.30 uur Clemenskerk "Etty Hillesum"
21 maart 20.00 uur Nije Wheeme Kerkenraadsvergadering
23 maart 9:00 uur Kerk en Nije Wheeme Grote schoonmaak
17 april 20:00 uur Clemenskerk Mattheus Passion
19 april 20:00 uur Clemenskerk Mattheus Passion


Agenda201903

  
  

Koffieochtenden, maar vooral studie- en gespreksgroep.

De koffieochtenden zijn van karakter veranderd: het is meer een studie- en gespreksgroep geworden. Een boek vormt het uitgangspunt voor het gesprek. En dat gesprek kan alle kanten uitgaan: dat hangt van de deelnemers af.

Niet alleen voor gelovige mensen kunnen deze ochtenden verrijkend zijn. Ook nieuwsgierige mensen die geen kerkelijke achtergrond hebben zijn van harte welkom.

 

We lezen het komend seizoen gedeelten uit het boek ‘God met ons’ van Rowan Williams, ooit aartsbisschop van de Anglicaanse kerk. Uit een recensie in het dagblad ‘Trouw’ heb ik de volgende zinnen overgenomen:
‘Williams gaat op zoek naar de manier waarop de vroege kerk sprak over Christus als offer, het kruis als teken, de opstanding als overwinning. Hij beschouwt al deze metaforen stuk voor stuk. Met grote taalgevoeligheid toont hij zo dat woorden als kruis, offer, verzoening of opstanding in de vroege kerk niet eenduidig waren. Met andere woorden: in de vroege kerk was er niet zoiets als een dichtgetimmerde verzoeningsleer.


Williams' uiteenzetting rust op twee vooronderstellingen: mensen waren vroeger niet dommer dan wij, en beeldende taal is beter in staat om over God te spreken dan strikt gereguleerde, dichtgetimmerde taal. Als je dat accepteert, kun je gemakkelijker omgaan met oude geloofswaarheden zonder direct alle tegenstrijdigheden daarin aan te willen wijzen. Zo rekent Williams af met die vervelende neiging van theologen om knopen door te hakken, en overtuigt hij je ervan dat er veel meer leven zit in die gestolde geloofsbegrippen dan je dacht.’


Vijko Top


Plaats: Nije Wheeme/ Clemenskerk Havelte
Wanneer: eerste woensdag van de maand van oktober t/m april
Tijd: 9.30 – 11.15uur
Gratis, koffie en thee

Teruglezen tekst kerkdiensten

Nadat de kerkdienst heeft plaats gevonden zal de tekst van deze dienst op de website worden gepubliceerd. U kunt deze tekst vinden onder het menu-item 'Tekst Kerkdiensten'.

 

 

Bij wie hoor ik?

Twee dominees in één gemeente, dat kan verwarring scheppen. Want wie hoort bij wie? In overleg met de kerkenraad en onze begeleidingscommissie is er een indeling gemaakt. De predikanten zijn gekoppeld aan de contactpersonen en hun wijken. We komen allebei in alle dorpen. Maar wij kunnen ons voorstellen dat u niet uit uw hoofd weet in welke kerkelijke wijk u woont. Daarom hieronder een opsomming van straten, deels voor de ene predikant, deels voor de andere. U hoeft dit overzicht niet uit uw hoofd te leren. Als u naar de pastorie belt, kijken wij wie bij wie u hoort. En, zoals al eerder gezegd, we zijn flexibel. Indien nodig of wenselijk ruilen we.
Wijkindeling Predikanten zie  Hoofdmenu/Gemeente/adressen

 

Wegwijzer

 

 

Collectemunten

We hebben dhr. J. Bison bereid gevonden om naast dhr. H. Brouwer de uitgifte van de collectemunten te verzorgen.
De verkoop van de collectemunten vindt daarom vanaf nu naast de 3e donderdagavond van de maand ook plaats op de 3e vrijdagmorgen.
De tijdstippen zijn nu 3e donderdag van 20.00 - 20.30 u en 3e vrijdag van 10.30 - 11.00 u. in 'De Nije Wheeme'

Ook is er na overleg besloten om de verkoop in de decembermaand door te laten gaan.
De verkoop is daarom in alle maanden van het jaar, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus.


Geld moet rollen

De kerkenraad heeft ermee ingestemd om per 1 september a.s. de collectebonnen niet meer uit te geven, maar te vervangen door collectemunten.

 

Waarom collectemunten i.p.v. collectebonnen en wat zijn de voordelen?

 • Munten gaan langer mee en zijn duurzamer voor het milieu.
 • Munten zijn veel makkelijker te tellen op kleur.
 • Munten zijn hygiënischer, eventueel makkelijk te wassen.
 • Introductie van de € 2,- munt, naast de € 0,50 en de € 1,00 munten.
 • Altijd gepast, nooit meer op zoek naar kleingeld.
 • Geen contant geld meer in omloop.
 • Ontvangst van een duplicaat van de machtiging als betalingsbewijs voor de Belastingdienst.

De munten zijn 29 mm reliëfmunten met de volgende kleuren:

 • € 0,50   groen
 • € 1,00   rood
 • € 2,00   blauw

De al uitgegeven collectebonnen blijven nog geldig tot 1 februari 2017, maar vanaf 1 september 2016 worden er alleen nog munten uitgegeven.

 

Om contant geld bij de aankoop van collectemunten te vermijden en alles via de bank te laten verlopen is het volgende besloten:

 • Elke 3e donderdagavond van de maand is er om 19.30 u, voorafgaande aan de kerkenraadsvergadering, de mogelijkheid om munten te kopen in de “Nije Wheeme”.
 • De munten worden verkocht in sets van 20 stuks van eenzelfde muntwaarde (of een veelvoud hiervan). Bij aankoop tekent u een machtiging als betalingsbewijs. Dit is tevens een bewijs voor de Belastingdienst i.v.m. de ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling)-status van kerken.

Bovenstaande geldt niet alleen  voor degenen die al gewend waren om collectebonnen te kopen, misschien zijn er nu wel meer mensen die de aanschaf van munten overwegen.
Contant geld tijdens de collectes is uiteraard altijd mogelijk en welkom!!

 

De kerkrentmeesters

Het CONTACTblad nu in zijn geheel op deze website.

Tot nu toe ontving u het Contactblad bijna maandelijks bij u thuis, de papieren versie.
Vanaf nu kunt u het Contactblad ook digitaal lezen op de website, bij Hoofdmenu gaat u naar beneden naar Contactblad, daar vindt u de gehele inhoud.

Kerkkoor

Het kerkkoor staat onder leiding van dirigent  Johan Rodenhuis.
Het kerkkoor repeteert op donderdagochtend van 09.30 – 11.15 uur in de Nye Wheeme .
Ook kijken wij uit naar nieuwe leden , vooral een paar mannen die het koor wat meer body kunnen geven .
U bent van harte welkom .

Voor meer informatie: klik hier

Kerkdienst beluisteren op afstand

Voor degenen, die niet of erg moeilijk in de kerk kunnen komen bestaat sinds kort de mogelijkheid om de dienst toch rechtstreeks mee te maken.

Deze zomer zijn we gestopt met de verspreiding van cassette bandjes. Als opvolger van de bandjes is gestart met de zogenaamde Lukas ontvanger. Een kastje ter grootte van een koekjes trommel, maar met geheel andere inhoud.

Middels een telefoon- of internet aansluiting kan deze ontvanger rechtstreeks een kerkdienst vanuit Havelte weergeven. Ook is het mogelijk om een dienst van een vorige week opnieuw te beluisteren.

Voor het plaatsen van deze Lukas ontvangers wordt 50 euro waarborg gevraagd. De kastjes blijven eigendom van de kerk. Na inleveren komt de waarborg weer retour.

 

Degenen die in het bezit van een computer zijn kunnen ook zonder Lukas ontvanger zowel de dienst rechtstreeks als een dienst uit het archief beluisteren via de website www.pkn-havelte.nl

Zowel met Lukas ontvanger als computer is het niet mogelijk om rechtstreeks de diensten uit Uffelte te beluisteren, maar in de meeste gevallen is binnen één of twee uur na de dienst de opname op internet beschikbaar.

Kerkdiensten

wo 20 mrt 2019 19:00 uur
Ds. A. Westra
Vesper
Clemenskerk, Havelte
wo 20 mrt 2019 19:30 uur
Mw. G. Bijl-Valk

Molenhof, Havelte
zo 24 mrt 2019 10:00 uur
Ds. Mw. D. Kits, Bovensmilde
3e zondag 40-dagentijd
Clemenskerk, Havelte
wo 27 mrt 2019 19:00 uur
Ds. A. Westra
Vesper
Clemenskerk, Havelte
zo 31 mrt 2019 10:00 uur
Ds. V. Top
4e zondag 40-dagentijd, Tina Turner dienst m.m.v. Afslag Nijeveen
Clemenskerk, Havelte
wo 03 apr 2019 19:00 uur
Ds. V. Top
Vesper
Clemenskerk, Havelte
zo 07 apr 2019 10:00 uur
Ds A. Westra
5e zondag 4-dagentijd
Schoolstraat, Uffelte
wo 10 apr 2019 19:00 uur
Mw. P. van der Zee, Havelte
Vesper
Clemenskerk, Havelte
zo 14 apr 2019 10:00 uur
Ds. V. Top
Palmpasen, Aandacht voor kinderen en Kerk op Schoot
Clemenskerk, Havelte
wo 17 apr 2019 19:30 uur
Ds. V. Top
Paasviering, Heilig Avondmaal
Molenhof, Havelte
do 18 apr 2019 19:30 uur
Ds. A. Westra
Witte donderdag, Heilig Avondmaal
Clemenskerk, Havelte
vr 19 apr 2019 20:00 uur
Ds. V. Top
Goede Vrijdag, Matteüspassie
Clemenskerk, Havelte
za 20 apr 2019 20:00 uur
Ds. V. Top
Stille Zaterdag, Blues-Event
Clemenskerk, Havelte
zo 21 apr 2019 10:00 uur
Ds. A. Westra
Pasen, m.m.v. Kerkkoor
Clemenskerk, Havelte
zo 28 apr 2019 10:00 uur
Ds. mw. W. van der Linden, Steenwijk

Clemenskerk, Havelte

Ook in de kerk

Agenda is leeg