A- A A+

Header PKN

Kerst in de Clemenskerk

KerstboomHet worden bijzondere kerstdagen in de Clemenskerk in Havelte. Voor de kerk wordt een grote kerstboom neergezet. Op 24 december kan iedereen langskomen om er een boodschap in te hangen, een wens, een groet of excuses. Onder de toren worden warme chocolademelk en een kerstkransje uitgedeeld. In de kerk kunt u een kaarsje branden. Natuurlijk houden we rekening met alle Coronamaatregelen. Vergeet uw mondkapje niet!
’s Avonds is de kerstnachtdienst via livestream te volgen. Dominee Vijko Top en organist Bert Knol geven u thuis de boodschap van nieuw leven door.
Kerstochtend maakt ds. Aukje Westra via livestream verbinding met kinderen thuis. Het kerstverhaal is door de war en ook nog eens zoek geraakt. Kunnen de kinderen het terugvinden en er weer het goede verhaal van maken? Arend Nijmeijer laat op het orgel bekende kerstliederen horen.

Donderdag 24 december 15.00 –17.00 en 19.30-21.30 uur Kerstinloop
Donderdag 24 december 22.00 uur via livestream Kerstnachtdienst
Vrijdag 25 december 10.00 uur via livestream Kerstdienst met kinderen
Zie www.pkn-havelte.nl/onlinedienstenNaar de Kerk

De coronamaatregelen vanaf  19 oktober
In onze kerk geldt een maximum van 30 kerkbezoekers exclusief ‘personeel’. We hoeven ons niet van tevoren aan te melden. Registratie van de aanwezigen gebeurt bij de deur. Maar, vol = vol en dat is bij 30 eerder dan bij 50!
Als blijkt dat het maximum regelmatig gehaald wordt en het dus vaker voorkomt dat mensen geweigerd moeten worden, kan het zijn dat we weer terug moeten naar het veel bewerkelijker reserveringssysteem. Zo’n wijziging wordt in een nieuwsbrief medegedeeld. U wordt nadrukkelijk gevraagd om een mondkapje te dragen vanaf binnenkomst totdat u uw plaats heeft ingenomen en opnieuw na afloop van de dienst tot u buiten bent.
De overige regels zijn nog onverkort van toepassing: niet gaan als je je ziek voelt, handen desinfecteren bij binnenkomst, afstand houden, plaats wordt toegewezen, eenrichtingsverkeer.
Het wordt niet leuker, het is zo misschien niet meer uitnodigend om naar de kerk te komen. Het is streng, maar daardoor ook veilig en dat voelt dan weer goed. Zo merk ik dat degenen die wél komen het samen vieren en samen geloven, ook al is het anders dan anders, heel erg waarderen.
Gelukkig bieden de beeld- en geluidsweergave nog een andere manier aan om onze betrokkenheid op elkaar te ervaren. We zijn blij dat dit ook erg gewaardeerd wordt.
Toch, wat zal het mooi zijn als we weer samen kunnen komen om samen te vieren. We mogen hopen, bidden en daarnaar vooruitzien.
Pie Jesu, I have a dream.


We zijn in beeld!

 InBeeld

Sinds zondag 6 september kan een dienst in de Clemenskerk niet alleen beluisterd maar ook bekeken worden. Boven, naast het orgel, is een camera geïnstalleerd. Die maakt opnames van wat er op het liturgisch centrum gebeurd. De uitzending is iedere zondag vanaf 10.00 uur live te volgen. Ga naar http://www.pkn-havelte.nl/index.php/live-kerkdiensten en u kunt thuis mee genieten. Nagenieten kan alleen met geluid. Met dank aan kerkrentmeesters voor hun inspanningen.
Aukje Westra

 

Diaconaat project: ADWUMA YE

 Mondkapjes1

Zoals wij in het contactblad al hebben geschreven, zijn ze bij AdwumaYe druk geweest om mondkapjes te naaien voor de patiënten in een ziekenhuis.

Mw. Ellen Seldenthuis is net teruggekeerd uit Ghana voor een bezoek aan Nederland en zij heeft deze mooie mondkapjes meegenomen om die ook hier te verkopen.

 

Zij schrijft:

Mondkapjes 2Als het dan tóch moet...

zullen we er dan maar iets feestelijks van maken?!

Deze vrolijke mondkapjes zijn gemaakt in de werkplaats van stichting Adwuma Ye in Ghana...

 

De mondkapjes zijn dubbellaags.

De binnenkant is van ongebleekt katoen.
Soms zijn de kleuren hetzelfde en is het design verschillend en soms is het design hetzelfde maar verschillen de kleuren. Laat u verrassen!

Elk exemplaar is uniek!

De mondkapjes worden geleverd met een bijpassend koordje, gemaakt van T-shirts... Mondkapjes 3

Dat is rekbaar en heerlijk zacht achter de oren!
Knoop het af tot uw juiste maat. Knip het af.
Trek de knoop in het tunneltje en ze zijn klaar voor gebruik!

 

Met de aanschaf van deze prachtige mondkapjes helpt u mee om de werkplaats, ook in Coronatijd, draaiende te houden...
1 = € 5, 5 = € 20,  10 = € 35,  16 (set) = € 48
Exclusief verzendkosten... (Ruilen is niet mogelijk.)

 

Met een hartelijke groet van Ellen Seldenthuis.

Dank jullie wel!

 

Wilt u ook zo’n vrolijk mondkapje?

U kunt uw bestelling doorgeven aan de diaconie.

Wij zullen de aanvragen verzamelen en de bestelling doorgeven en verzorgen.

Opgave bij: Anneke Mulder, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0521-852398.

 

Gebruiksplan Clemenskerk in Corona tijd.

Algemeen.
1. Per zondag is er maximaal één dienst.
2. Er wordt geen koffie geschonken na afloop van de dienst.
3. Er is geen gemeentezang, zingen is een mogelijke bron van besmetting. We maken gebruik van alternatieve muziekvormen.
4. De onderlinge afstand tussen bezoekers is 1½ meter; deze afstand geldt niet voor gezinsleden.
5. In het kerkgebouw geldt één richtingsverkeer, zodat we elkaar niet hoeven te passeren op een te kleine afstand.
6. Mensen die verkouden zijn of zich niet fit voelen worden gevraagd niet te komen.
7. Er is geen vrije keuze van zitplaatsen tijdens de dienst. De coördinatoren wijzen de bezoekers een zitplaats aan.
8. Bij de ingang van de kerk en in het toilet zullen ontsmetting middelen worden geplaatst.
9. Er wordt een gebruikersplan, met algemene regels over het gebruik, schoonmaak en andere huishoudelijke zaken, gemaakt voor de kerk.

 

 

De digitale nieuwsbrief

Verspreiding en aandacht

Door alleen de bekende adressen te gebruiken zal met de digitale nieuwsbrief niet iedereen bereikt worden. We roepen u op, zeker als u merkt dat gemeenteleden overgeslagen worden,  om deze brief te delen.
En om e-mailadressen door te geven!

 

E-adres doorgeven? Dat kan bij een van ons:

Ineke Zijlstra, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leny de Zeeuw, ledenadministratie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Online kerkdiensten beluisteren

 

Deze online kerkdiensten zijn te vinden bij Hoofdmenu -> Live kerkdiensten -> Live meeluisteren of Diensten (Hier kunt u eerder opgenomen diensten beluisteren).

 

 

Verandering in het lidmaatschap van de kerk

Voor sommige leden binnen onze kerk geldt dat zij ingeschreven staan als niet-gedoopt (geboorteleden), soms zelf zonder dat ze dat weten. Dit komt omdat in het verleden kinderen van ouders die lid waren automatisch ook ingeschreven werden. De landelijke kerk heeft besloten om deze registratie van de niet-gedoopten te laten vervallen.
Dit betekent voor ons als Protestantse Gemeente te Havelte dat de registratie van ongeveer 400 niet-gedoopte leden aangepast moet worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en woont samen met een partner/kinderen die doop- en/of belijdend lid is, uw registratie is omgezet naar mee-geregistreerd lid.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en steunt de kerk jaarlijks met een gift. De kerk ervaart dit als een blijk van verbondenheid, uw registratie is omgezet naar Vriend.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en heeft een brief ontvangen (of ontvangt deze samen met de Actie Kerkbalans) met de vraag of u Vriend wilt worden of uw registratie wilt beëindigen.
Pastorale zorg is er voor iedereen, of u nu lid, mee-geregistreerd of Vriend bent van de kerk. En als kerk zijn wij er ook voor iedereen die op zoek is naar zingeving.
Heeft u vragen over uw registratie, of heeft u bezwaar tegen de verandering? Neemt u dan contact op met Ineke Zijlstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens de kerkenraad,
Klaas de Vries, voorzitter
Ineke Zijlstra, scriba

Koffieochtenden / Leerhuis

De koffieochtenden zijn van karakter veranderd: het is meer een studie- en gespreksgroep geworden. Een boek vormt het uitgangspunt voor het gesprek. En dat gesprek kan alle kanten uitgaan: dat hangt van de deelnemers af. 

 

Niet alleen voor gelovige mensen kunnen deze ochtenden verrijkend zijn. Ook nieuwsgierige mensen die geen kerkelijke achtergrond hebben zijn van harte welkom. U kunt vrijblijvend een keer komen kennismaken. 

 

We lezen het komend seizoen gedeelten uit het boek ‘In mij stroomt een rivier’.
Op de achterflap van het boek is geschreven:
‘Remonstranten benadrukken graag de diversiteit van hun spiritualiteit. - 'Geloof begint bij jou'. Maar hoe zit het met hun voorgangers: wat betekent geloof voor hen? Het honderdjarig bestaan van het Convent van Remonstrantse Predikanten vormt voor vierentwintig remonstrantse predikanten een mooie aanleiding om iets te schrijven over de bron van hun spiritualiteit. De variëteit aan invalshoeken inspireert en geeft de lezer ruimte een eigen weg te gaan.

 

Gespreksleider: Vijko Top
Plaats: Nije Wheeme/ Clemenskerk Havelte
Wanneer: eerste woensdag van de maand. Van oktober 2020 t/m april 2021.
Tijd: 9.30 – 11.00 uur
Er zijn geen kosten aan verbonden.

Teruglezen tekst kerkdiensten

Nadat de kerkdienst heeft plaats gevonden zal de tekst van deze dienst op de website worden gepubliceerd. U kunt deze tekst vinden onder het menu-item 'Tekst Kerkdiensten'.

 

 

Bij wie hoor ik?

Twee dominees in één gemeente, dat kan verwarring scheppen. Want wie hoort bij wie? In overleg met de kerkenraad en onze begeleidingscommissie is er een indeling gemaakt. De predikanten zijn gekoppeld aan de contactpersonen en hun wijken. We komen allebei in alle dorpen. Maar wij kunnen ons voorstellen dat u niet uit uw hoofd weet in welke kerkelijke wijk u woont. Daarom hieronder een opsomming van straten, deels voor de ene predikant, deels voor de andere. U hoeft dit overzicht niet uit uw hoofd te leren. Als u naar de pastorie belt, kijken wij wie bij wie u hoort. En, zoals al eerder gezegd, we zijn flexibel. Indien nodig of wenselijk ruilen we.
Wijkindeling Predikanten zie  Hoofdmenu/Gemeente/adressen

 

Wegwijzer

 

 

Collectemunten

De tijdstippen van uitgifte zijn nu 3e donderdag van 20.00 - 20.30 uur en 3e vrijdag van 10.30 - 11.00 uur van de maand door de heer H.Brouwers en de heer W.Schreurs in 'De Nije Wheeme'.
Ook is er na overleg besloten om de verkoop in de decembermaand door te laten gaan.
De verkoop is daarom in alle maanden van het jaar, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus.

 

Geld moet rollen

Waarom collectemunten i.p.v. collectebonnen en wat zijn de voordelen?

  • Munten gaan langer mee en zijn duurzamer voor het milieu.
  • Munten zijn veel makkelijker te tellen op kleur.
  • Munten zijn hygiënischer, eventueel makkelijk te wassen.
  • Introductie van de € 2,- munt, naast de € 0,50 en de € 1,00 munten.
  • Altijd gepast, nooit meer op zoek naar kleingeld.
  • Geen contant geld meer in omloop.
  • Ontvangst van een duplicaat van de machtiging als betalingsbewijs voor de Belastingdienst.

De munten zijn 29 mm reliëfmunten met de volgende kleuren:

  • € 0,50 groen
  • € 1,00 rood
  • € 2,00 blauw

De munten worden verkocht in sets van 20 stuks van eenzelfde muntwaarde (of een veelvoud hiervan). Bij aankoop tekent u een machtiging als betalingsbewijs. Dit is tevens een bewijs voor de Belastingdienst i.v.m. de ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling)-status van kerken.

Voor de tijden van Verkoop/uitgifte zie rubriek Collectemunten.

 

Kerkkoor

Het kerkkoor staat onder leiding van dirigent  Johan Rodenhuis.
Het kerkkoor repeteert op donderdagochtend van 09.30 – 11.15 uur in de Nye Wheeme .
Ook kijken wij uit naar nieuwe leden , vooral een paar mannen die het koor wat meer body kunnen geven .
U bent van harte welkom .

Voor meer informatie: klik hier

Kerkdienst beluisteren op afstand

Voor degenen, die niet of erg moeilijk in de kerk kunnen komen bestaat sinds kort de mogelijkheid om de dienst toch rechtstreeks mee te maken.

Deze zomer zijn we gestopt met de verspreiding van cassette bandjes. Als opvolger van de bandjes is gestart met de zogenaamde Lukas ontvanger. Een kastje ter grootte van een koekjes trommel, maar met geheel andere inhoud.

Middels een telefoon- of internet aansluiting kan deze ontvanger rechtstreeks een kerkdienst vanuit Havelte weergeven. Ook is het mogelijk om een dienst van een vorige week opnieuw te beluisteren.

Voor het plaatsen van deze Lukas ontvangers wordt 50 euro waarborg gevraagd. De kastjes blijven eigendom van de kerk. Na inleveren komt de waarborg weer retour.

 

Degenen die in het bezit van een computer zijn kunnen ook zonder Lukas ontvanger zowel de dienst rechtstreeks als een dienst uit het archief beluisteren via de website www.pkn-havelte.nl

Zowel met Lukas ontvanger als computer is het niet mogelijk om rechtstreeks de diensten uit Uffelte te beluisteren, maar in de meeste gevallen is binnen één of twee uur na de dienst de opname op internet beschikbaar.

Kerkdiensten

zo 06 dec 2020 10:00 uur
Ds. C. Huisman, Meppel
2e advent
Clemenskerk, Havelte
zo 13 dec 2020 10:00 uur
Ds. Vijko Top
3e advent
Clemenskerk, Havelte
zo 20 dec 2020 10:00 uur
Ds. B. Metselaar, Beilen
4e advent
Clemenskerk, Havelte
do 24 dec 2020 22:00 uur
Ds. Vijko Top
Kerstnachtdienst
Online
vr 25 dec 2020 10:00 uur
Ds. Aukje Westra
1e Kerstdag
Online
zo 27 dec 2020 10:00 uur
Mw. Ds. G. Jongsma, Staphorst

Clemenskerk, Havelte
do 31 dec 2020 19:30 uur
Ds. Aukje Westra
Oudejaarsavond
Clemenskerk, Havelte
zo 03 jan 2021 10:00 uur
Ds. Vijko Top

Clemenskerk, Havelte
zo 10 jan 2021 10:00 uur
Ds. Vijko Top

Clemenskerk, Havelte
zo 17 jan 2021 10:00 uur
Ds. Aukje Westra

Clemenskerk, Havelte
zo 24 jan 2021 10:00 uur
Inspiratiedienst

Online
zo 31 jan 2021 10:00 uur
Mw. Ds. T. Braam, Dwingeloo

Clemenskerk, Havelte
zo 07 feb 2021 10:00 uur
Ds. Vijko Top

Clemenskerk, Havelte

Ook in de kerk

Agenda is leeg