A- A A+

Header PKN

Naar de kerk

Na maanden van thuis de kerkdienst beluisteren, komen steeds meer mensenweer naar de kerk. Het is fijn om samen te kunnen zijn, maar dat er niet gezongen kan worden blijft een groot gemis. We blijven alle Corona-maatregelen in acht nemen.
Ingang en uitgang van de kerk zijn van elkaar gescheiden, ontsmettingsmiddel staat klaar, we houden anderhalve meter afstand van elkaar.
Maar het belangrijkste is dat we proberen elkaar scherp te houden en zo elkaars veiligheid garanderen!
Er kunnen maximaal 50 mensen deelnemen aan een kerkdienst.

Koffie na de dienst.

Als de omstandigheden het toelaten zullen we dit weer vaker doen!

 

 

Protestantse gemeente Havelte, Uffelte, Darp, Havelterberg

Stoelyoga in het Uffelter kerkje

Namens de protestantse gemeente Havelte, Uffelte, Darp en Havelterberg start er in oktober een serie van 6 Stoelyoga-lessen, wekelijks op de donderdagochtend van 10 -11 uur. Geschikt en gezond voor alle leeftijden. Stoelyoga is rustig en met aandacht bewegen. Het gaat niet om prestatie maar om te onderzoeken wat mogelijk is; ook bij een beperking kan Stoelyoga geleerd worden. U krijgt de oefeningen op papier voor thuis. De lessen worden verzorgd door Marijke Groen, gediplomeerd yogalerares. De coronamaatregelen worden in acht genomen.  Stoelyoga
Plaats:                               Uffelter kerkje, Schoolstraat 5, Uffelte
Data:                                 8-15-22-29 oktober, 5-12 november
Tijd:                                  10.00 – 11.00 uur
Eigen bijdrage:                   € 35 voor 6 lessen
Info en aanmelding:           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
                                         06-30191541

 

Protestantse gemeente Havelte, Uffelte, Darp en Havelterberg

4 oktober DierendagDierendag2020

Zondag 4 oktober is het dierendag. In de Clemenskerk maken we er een feestje van. Kinderen en hun ouders kunnen het thuis via de beeldverbinding  meemaken. We vertellen het verhaal van Franciscus die bijzonder contact had met dieren. En er is muziek van maestro Muis. De kinderen die thuis kijken en luisteren, mogen raden om welke dieren het in deze muziek gaat. De antwoorden sturen ze via het internet naar de kerk. Hoe dit precies in zijn werk gaat, wordt die zondagochtend uitgelegd.
Surf op 4 oktober om 10.00 uur naar www.pkn-havelte en druk op de knop ‘online kerkdiensten’.
Voor meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

We zijn in beeld!

 InBeeld

Sinds zondag 6 september kan een dienst in de Clemenskerk niet alleen beluisterd maar ook bekeken worden. Boven, naast het orgel, is een camera geïnstalleerd. Die maakt opnames van wat er op het liturgisch centrum gebeurd. De uitzending is iedere zondag vanaf 10.00 uur live te volgen. Ga naar http://www.pkn-havelte.nl/index.php/live-kerkdiensten en u kunt thuis mee genieten. Nagenieten kan alleen met geluid. Met dank aan kerkrentmeesters voor hun inspanningen.
Aukje Westra

 

Voedselbanken

Op 4 oktober willen wij als Diaconie voor de Voedselbank een inzameling van goederen houden. De goederen zijn bestemd voor alle cliënten van de gemeente Westerveld.
De armoede ligt vaak op de loer vlak om de hoek.
Houdbare goederen zijn een welkome aanvulling voor de organisatie van de Voedselbank. Zij kunnen dit dan naar eigen inzicht gebruiken om zo een compleet pakket te maken, dat twee wekelijks uitgedeeld kan worden aan de cliënten.
Wij vragen u allemaal, als u 4 oktober naar de kerk komt, om iets mee te nemen voor deze inzameling. Graag alleen houdbare producten (minstens nog een maand houdbaar) die zij een tijdje kunnen opslaan zoals: rijst, pasta's, soepen, sausen, houdbare melk, blikken of potten groente, suiker, thee, tandpasta, broodbeleg.
Vooral koffie en wasmiddelen zijn zeer welkom
Wij zorgen dan dat alles weer bij de Voedselbank komt.
Laten wij de cliënten weer extra blij maken in deze moeilijke Coronatijd.!

P.S. Mocht u zondags niet in de gelegenheid zijn, dan kan u uw goederen ook brengen op zaterdag 3 oktober tussen 11.00 – 12.00 uur in de Nije Wheeme
naast de kerk.
Van harte aanbevolen en alvast hartelijk bedankt.

Namens de Diaconie,
Anneke Mulder

VIJF AVONDEN
Meditatie


Meditatietraining
 
Meditatie leert je in het nu en in balans te zijn, om te gaan met stress en dieper te ontspannen. In deze training oefen je de eerste twee avonden hoe je kunt zitten, ademen, aandachtig en opmerkzaam kunt zijn, zodat je rust ervaart en bij jezelf uitkomt. Je wordt je bewust van je lichaam als ontmoetingsplaats van jou en de Liefde.  De volgende drie avonden oefen je verschillende vormen van meditatie.
Wij noemen het een training in christelijke meditatie. Er wordt mee bedoeld dat oosterse meditatietechnieken en -wijsheden ook in het westen te vinden zijn. Thuiskomen bij jezelf met alles wat in je is, daar gaat het om.

 

Data   Dinsdagen 8-15-22-29 september en 6 oktober 2020
Tijd 19.15-21.30 uur
Plaats Clemenskerk te Havelte, ingang de Nije Wheeme
Groep Minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers. Leeftijd 25 tot  85 jaar
Info en opgave  Aukje Westra, predikant Clemenskerk, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Corona

 

 

We houden ons aan alle door het RIVM gestelde maatregelen

 

 

Diaconaat project: ADWUMA YE

 Mondkapjes1

Zoals wij in het contactblad al hebben geschreven, zijn ze bij AdwumaYe druk geweest om mondkapjes te naaien voor de patiënten in een ziekenhuis.

Mw. Ellen Seldenthuis is net teruggekeerd uit Ghana voor een bezoek aan Nederland en zij heeft deze mooie mondkapjes meegenomen om die ook hier te verkopen.

 

Zij schrijft:

Mondkapjes 2Als het dan tóch moet...

zullen we er dan maar iets feestelijks van maken?!

Deze vrolijke mondkapjes zijn gemaakt in de werkplaats van stichting Adwuma Ye in Ghana...

 

De mondkapjes zijn dubbellaags.

De binnenkant is van ongebleekt katoen.
Soms zijn de kleuren hetzelfde en is het design verschillend en soms is het design hetzelfde maar verschillen de kleuren. Laat u verrassen!

Elk exemplaar is uniek!

De mondkapjes worden geleverd met een bijpassend koordje, gemaakt van T-shirts... Mondkapjes 3

Dat is rekbaar en heerlijk zacht achter de oren!
Knoop het af tot uw juiste maat. Knip het af.
Trek de knoop in het tunneltje en ze zijn klaar voor gebruik!

 

Met de aanschaf van deze prachtige mondkapjes helpt u mee om de werkplaats, ook in Coronatijd, draaiende te houden...
1 = € 5, 5 = € 20,  10 = € 35,  16 (set) = € 48
Exclusief verzendkosten... (Ruilen is niet mogelijk.)

 

Met een hartelijke groet van Ellen Seldenthuis.

Dank jullie wel!

 

Wilt u ook zo’n vrolijk mondkapje?

U kunt uw bestelling doorgeven aan de diaconie.

Wij zullen de aanvragen verzamelen en de bestelling doorgeven en verzorgen.

Opgave bij: Anneke Mulder, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0521-852398.

 

Gebruiksplan Clemenskerk in Corona tijd.

Algemeen.
1. Per zondag is er maximaal één dienst.
2. Er wordt geen koffie geschonken na afloop van de dienst.
3. Er is geen gemeentezang, zingen is een mogelijke bron van besmetting. We maken gebruik van alternatieve muziekvormen.
4. De onderlinge afstand tussen bezoekers is 1½ meter; deze afstand geldt niet voor gezinsleden.
5. In het kerkgebouw geldt één richtingsverkeer, zodat we elkaar niet hoeven te passeren op een te kleine afstand.
6. Mensen die verkouden zijn of zich niet fit voelen worden gevraagd niet te komen.
7. Er is geen vrije keuze van zitplaatsen tijdens de dienst. De coördinatoren wijzen de bezoekers een zitplaats aan.
8. Bij de ingang van de kerk en in het toilet zullen ontsmetting middelen worden geplaatst.
9. Er wordt een gebruikersplan, met algemene regels over het gebruik, schoonmaak en andere huishoudelijke zaken, gemaakt voor de kerk.

 

 

De digitale nieuwsbrief

Verspreiding en aandacht

Door alleen de bekende adressen te gebruiken zal met de digitale nieuwsbrief niet iedereen bereikt worden. We roepen u op, zeker als u merkt dat gemeenteleden overgeslagen worden,  om deze brief te delen.
En om e-mailadressen door te geven!

 

E-adres doorgeven? Dat kan bij een van ons:

Ineke Zijlstra, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leny de Zeeuw, ledenadministratie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Lichtjes avond voor overledenen in Havelte

 

In verband met de coronamaatregelen komt deze avond helaas te vervallen.

 

 

Online kerkdiensten beluisteren

 

Deze online kerkdiensten zijn te vinden bij Hoofdmenu -> Live kerkdiensten -> Live meeluisteren of Diensten (Hier kunt u eerder opgenomen diensten beluisteren).

 

 

Onze kerk krijgt een stilte hoekje

Tijdens de zomerse openstelling van de kerk krijgen we regelmatig het verzoek van bezoekers “waar kunnen we een kaarsje aansteken?” Vanuit het pastoraat zijn wij, Stieneke, Wim en Harry, gevraagd om over een stilte hoekje in onze kerk na te denken; een plek waar een kaarsje aangestoken kan worden. Met dit gegeven zijn wij aan de slag gegaan.
Wij geloven niet dat alleen in de zomerperiode er behoefte is (van bezoekers) aan zo’n hoekje maar het gehele jaar door, ook van gemeenteleden. Verder vinden wij dat het hoekje sober moet zijn en zo zijn ingericht dat het opvalt en men denkt: “Hé, wat is dat daar een bijzonder plekje.” Een plekje waar je stil van wordt.
Wij hebben bedacht dat de nis rechts naast de Homanbank in het koor daarvoor gebruikt kan worden. Een kruis van olijfhout links van het midden en rechts van het midden van de nis een grote brandende kaars en daarbij kleine kaarsjes die aangestoken kunnen worden door bezoekers en gemeenteleden. Dit zou dan ons stilte hoekje kunnen worden.
Ons voorstel hebben we voorgelegd aan de kerkenraad en is door deze vervolgens goedgekeurd. We hebben ondertussen een vakman gevonden en hem opdracht gegeven het een en ander te verwezenlijken.


Stieneke, Wim en Harry.

 

 

Verandering in het lidmaatschap van de kerk

Voor sommige leden binnen onze kerk geldt dat zij ingeschreven staan als niet-gedoopt (geboorteleden), soms zelf zonder dat ze dat weten. Dit komt omdat in het verleden kinderen van ouders die lid waren automatisch ook ingeschreven werden. De landelijke kerk heeft besloten om deze registratie van de niet-gedoopten te laten vervallen.
Dit betekent voor ons als Protestantse Gemeente te Havelte dat de registratie van ongeveer 400 niet-gedoopte leden aangepast moet worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en woont samen met een partner/kinderen die doop- en/of belijdend lid is, uw registratie is omgezet naar mee-geregistreerd lid.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en steunt de kerk jaarlijks met een gift. De kerk ervaart dit als een blijk van verbondenheid, uw registratie is omgezet naar Vriend.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en heeft een brief ontvangen (of ontvangt deze samen met de Actie Kerkbalans) met de vraag of u Vriend wilt worden of uw registratie wilt beëindigen.
Pastorale zorg is er voor iedereen, of u nu lid, mee-geregistreerd of Vriend bent van de kerk. En als kerk zijn wij er ook voor iedereen die op zoek is naar zingeving.
Heeft u vragen over uw registratie, of heeft u bezwaar tegen de verandering? Neemt u dan contact op met Ineke Zijlstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens de kerkenraad,
Klaas de Vries, voorzitter
Ineke Zijlstra, scriba

Koffieochtenden / Leerhuis

De koffieochtenden zijn van karakter veranderd: het is meer een studie- en gespreksgroep geworden. Een boek vormt het uitgangspunt voor het gesprek. En dat gesprek kan alle kanten uitgaan: dat hangt van de deelnemers af. 

 

Niet alleen voor gelovige mensen kunnen deze ochtenden verrijkend zijn. Ook nieuwsgierige mensen die geen kerkelijke achtergrond hebben zijn van harte welkom. U kunt vrijblijvend een keer komen kennismaken. 

 

We lezen het komend seizoen gedeelten uit het boek ‘In mij stroomt een rivier’.
Op de achterflap van het boek is geschreven:
‘Remonstranten benadrukken graag de diversiteit van hun spiritualiteit. - 'Geloof begint bij jou'. Maar hoe zit het met hun voorgangers: wat betekent geloof voor hen? Het honderdjarig bestaan van het Convent van Remonstrantse Predikanten vormt voor vierentwintig remonstrantse predikanten een mooie aanleiding om iets te schrijven over de bron van hun spiritualiteit. De variëteit aan invalshoeken inspireert en geeft de lezer ruimte een eigen weg te gaan.

 

Gespreksleider: Vijko Top
Plaats: Nije Wheeme/ Clemenskerk Havelte
Wanneer: eerste woensdag van de maand. Van oktober 2020 t/m april 2021.
Tijd: 9.30 – 11.00 uur
Er zijn geen kosten aan verbonden.

Teruglezen tekst kerkdiensten

Nadat de kerkdienst heeft plaats gevonden zal de tekst van deze dienst op de website worden gepubliceerd. U kunt deze tekst vinden onder het menu-item 'Tekst Kerkdiensten'.

 

 

Bij wie hoor ik?

Twee dominees in één gemeente, dat kan verwarring scheppen. Want wie hoort bij wie? In overleg met de kerkenraad en onze begeleidingscommissie is er een indeling gemaakt. De predikanten zijn gekoppeld aan de contactpersonen en hun wijken. We komen allebei in alle dorpen. Maar wij kunnen ons voorstellen dat u niet uit uw hoofd weet in welke kerkelijke wijk u woont. Daarom hieronder een opsomming van straten, deels voor de ene predikant, deels voor de andere. U hoeft dit overzicht niet uit uw hoofd te leren. Als u naar de pastorie belt, kijken wij wie bij wie u hoort. En, zoals al eerder gezegd, we zijn flexibel. Indien nodig of wenselijk ruilen we.
Wijkindeling Predikanten zie  Hoofdmenu/Gemeente/adressen

 

Wegwijzer

 

 

Collectemunten

De tijdstippen van uitgifte zijn nu 3e donderdag van 20.00 - 20.30 uur en 3e vrijdag van 10.30 - 11.00 uur van de maand door de heer H.Brouwers en de heer W.Schreurs in 'De Nije Wheeme'.
Ook is er na overleg besloten om de verkoop in de decembermaand door te laten gaan.
De verkoop is daarom in alle maanden van het jaar, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus.

 

Geld moet rollen

Waarom collectemunten i.p.v. collectebonnen en wat zijn de voordelen?

  • Munten gaan langer mee en zijn duurzamer voor het milieu.
  • Munten zijn veel makkelijker te tellen op kleur.
  • Munten zijn hygiënischer, eventueel makkelijk te wassen.
  • Introductie van de € 2,- munt, naast de € 0,50 en de € 1,00 munten.
  • Altijd gepast, nooit meer op zoek naar kleingeld.
  • Geen contant geld meer in omloop.
  • Ontvangst van een duplicaat van de machtiging als betalingsbewijs voor de Belastingdienst.

De munten zijn 29 mm reliëfmunten met de volgende kleuren:

  • € 0,50 groen
  • € 1,00 rood
  • € 2,00 blauw

De munten worden verkocht in sets van 20 stuks van eenzelfde muntwaarde (of een veelvoud hiervan). Bij aankoop tekent u een machtiging als betalingsbewijs. Dit is tevens een bewijs voor de Belastingdienst i.v.m. de ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling)-status van kerken.

Voor de tijden van Verkoop/uitgifte zie rubriek Collectemunten.

 

Kerkkoor

Het kerkkoor staat onder leiding van dirigent  Johan Rodenhuis.
Het kerkkoor repeteert op donderdagochtend van 09.30 – 11.15 uur in de Nye Wheeme .
Ook kijken wij uit naar nieuwe leden , vooral een paar mannen die het koor wat meer body kunnen geven .
U bent van harte welkom .

Voor meer informatie: klik hier

Kerkdienst beluisteren op afstand

Voor degenen, die niet of erg moeilijk in de kerk kunnen komen bestaat sinds kort de mogelijkheid om de dienst toch rechtstreeks mee te maken.

Deze zomer zijn we gestopt met de verspreiding van cassette bandjes. Als opvolger van de bandjes is gestart met de zogenaamde Lukas ontvanger. Een kastje ter grootte van een koekjes trommel, maar met geheel andere inhoud.

Middels een telefoon- of internet aansluiting kan deze ontvanger rechtstreeks een kerkdienst vanuit Havelte weergeven. Ook is het mogelijk om een dienst van een vorige week opnieuw te beluisteren.

Voor het plaatsen van deze Lukas ontvangers wordt 50 euro waarborg gevraagd. De kastjes blijven eigendom van de kerk. Na inleveren komt de waarborg weer retour.

 

Degenen die in het bezit van een computer zijn kunnen ook zonder Lukas ontvanger zowel de dienst rechtstreeks als een dienst uit het archief beluisteren via de website www.pkn-havelte.nl

Zowel met Lukas ontvanger als computer is het niet mogelijk om rechtstreeks de diensten uit Uffelte te beluisteren, maar in de meeste gevallen is binnen één of twee uur na de dienst de opname op internet beschikbaar.

Kerkdiensten

zo 04 okt 2020 10:00 uur
Ds. Aukje Westra

Clemenskerk, Havelte
zo 11 okt 2020 10:00 uur
Ds. Vijko Top

Clemenskerk, Havelte
zo 18 okt 2020 10:00 uur
Ds. Vijko Top

Clemenskerk, Havelte
zo 25 okt 2020 10:00 uur
Mw. Ds. T. Braam, Dwingeloo

Clemenskerk, Havelte
zo 01 nov 2020 10:00 uur
Ds. Aukje Westra

Clemenskerk, Havelte

Ook in de kerk

Agenda is leeg