A- A A+

Header PKN

Opbrengst bloemenactie 2023

Het zoemt door Uffelte, Havelte, Darp en Havelterberg. Ook in de supermarkt hoor je er over praten: Heb je de opbrengst van de bloemenactie al gehoord?? Nou hou je vast daar komt ie:

€ 10.182,=

Ook als organisatie overtrof dit onze stoutste verwachtingen. Nooit eerder werd de magische grens van € 10.000 overschreden.

Op zaterdagmiddag was het Uffelter kerkje een echoput. Er moesten op maandag nog bijna 900 plantjes bij worden gehaald om de nabestellingen te kunnen uitvoeren.

 

KerkUffelte1.

Excuus willen we graag aanbieden aan de bewoners van Havelterberg en een deel van de Tramweg in Havelte, waar we niet zijn geweest. Door de geweldige verkopen konden we hier geen fatsoenlijk assortiment meer aanbieden. We hopen dit volgend jaar weer goed te maken.

We zien steeds meer dat deze activiteit een dorpsactie wordt. Velen willen meewerken aan het in stand houden van deze kenmerkende gebouwen in Uffelte en Havelte. Spontaan kregen we dit jaar aanbiedingen van mensen die volgend jaar ook mee wilden venten.

En dan de moeilijke vraag wat is de reden van deze hoge opbrengst. Het lopen op vrijdag en zaterdag, de stand bij de Karstenhoeve, het weer?

Als commissie denken we het antwoord te weten: het is het geweldige enthousiasme waarmee venters op pad gingen. Hiervoor hartelijk dank. Wanneer we volgend jaar weer op jullie mogen rekenen gaan we de uitdaging aan, om ook dit record te overtreffen.

Het ga jullie goed en tot volgend jaar. De commissie bloemenactie.

 


 

Ondertussen, onderweg…. Op de lerende weg ….Sabine Wassenberg !

Aangeraakt en geïnspireerd worden door verhalen, door nieuwe inzichten en ontmoetingen. Dat zijn we dankzij de verhalen van Gerard Nijboer en de Soroptimisten Jacqueline Eggink en Marianne de Graaf. En we hadden op 21 mei een preek van de leek! Vorig jaar als initiatief gestart en dit jaar een mooi vervolg met een ode aan de koe! Ria Duiven uit Wapserveen nam ons mee in de wereld van biologische veehouderij en deelde haar passie hierover.
De volgende stop is op 11 juni in de Havelter kerk: filosoferen met kinderen over levensvragen
Voor opa’s en oma’s, papa’s en mama’s, en vooral ook voor kinderen! We gaan filosoferen over levensvragen met Sabine Wassenberg. Zij is schrijver van onder andere het prachtige prentenboek De Zoon van de Gazelle. Hier lees je het verhaal uit de 12e eeuw van islamitisch filosoof Ibn Tufayl, waarin een jongen opgroeit op een onbewoond eiland en gaat filosoferen over alles wat hij ziet. In een workshop neemt ze ons, en vooral ook de kinderen, mee op deze reis. Interactief en vooral leuk voor kinderen tussen de 8 en 16 jaar. En natuurlijk de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s die ook wat willen leren over de levensvragen en hoe je daarover in gesprek kunt gaan.
Sabine is een bekende filosofe en schrijfster van diverse bekroonde kinderboeken over filosofische vragen die kinderen kunnen stellen of bezig houden. Zo gaf ze in april nog een cursus aan islamitische ouders hierover in een moskee in Rotterdam. Zelf komt ze tot rust in haar geliefde duinen in Noord-Holland, maar deze zondag komt ze dus speciaal naar de Drentse zandgronden voor ons.
Sabine is schrijver van o.m. Mijn ego en ik, Kinderlogica en vier edities van het Onwijs Grote Filosofie Doeboek. Ze filosofeert met kinderen op scholen, geeft hierin trainingen aan onderwijsprofessionals en geeft individuele consulten.
In Mijn ego en ik reisde ze o.a. door India en sprak ze met Boeddhistische wetenschappers, in De Zoon van de Gazelle dook ze in islamitisch gedachtengoed. In haar overtuiging zit er waarheid in alle geloofsovertuigingen. Ze maakte in dit boek van wat in de Islam God of Allah genoemd wordt, 'het Mysterie', om tegemoet te komen aan álle filosofische zoekers.
Ze is sinds haar jeugd geïnteresseerd geweest in filosofie, maar wist zelf indertijd nog niet wat het was. Daarom juist is haar missie om van filosoferen een vak te maken in het onderwijs en iets gewoons in de opvoeding. Ook om kinderen bewust te maken van de wondere wereld van filosoferen, alwaar het Mysterie altijd voelbaar is. Dat past prima op de lerende Weg natuurlijk!
Ook dit is in de kerk van Havelte. Inloop vanaf 15:00, we starten om 15:30 en natuurlijk zorgen we weer voor een hapje en drankje.
Tenslotte wilden we graag eind juni wat nieuws proberen; een dorpspicknick rond de kerk. Voor iedereen uit Uffelte, Darp, Havelterberg en Havelte. Daar komen we helaas niet aan toe; het idee blijft even staan tot volgend jaar.


Pauline van der Zee, Hans Zijlstra

 

Volg ons op facebook: Lerende weg PKN Havelte 😊of mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vakantie Kerkelijk Werker Greet Bijl-Valk

De maand juni heb ik vakantie. Ik zal in die tijd af en toe op stap zijn. Ds. Marianne Gaastra vervangt mij in voorkomende gevallen.

 

Moederdag1

Kinderkerk op Moederdag zondag 14 mei; moeder der natuur!

Op 14 mei hebben de kinderen spullen verzameld uit het bos om hiermee een uitbeelding van moeder natuur te maken. Daarna hebben we buiten in de zon van ranja met iets lekkers genoten. We hebben Happy Stones gemaakt (stenen beschilderen met een afbeelding of mooie tekst) die in Havelte en Uffelte in het dorp terecht gekomen zijn.
Als je er één vindt mag je die mee naar huis nemen of doorgeven aan iemand anders.
De volgende en laatste kinderkerk is op zondag 25 juni (overstapdienst). We nemen dan afscheid van Bente. Komen jullie haar allemaal uitzwaaien?
Groetjes van de kinderkerkleiding!

 

 Moederdag22Moederdag3Moederdag4Moederdag5

 

Overstapdienst zondag 25 juni. 10.00 in de kerk van Havelte.

Opstapdienst

In de overstapdienst besteden we speciale aandacht aan het maken van een overstap in je leven. Iedereen maakt overstappen. Of zo je wilt, iedereen maakt keuzes, of wordt voor keuzes geplaatst. Sommige van die keuzes hebben grote gevolgen, zoals je eigen huis verkopen en in een appartement gaan wonen, omdat dat comfortabelere is. Andere, daar sta je niet zo bij stil: wat eten we vanavond? Hoe dan ook, er zijn altijd gevolgen. Hoe ga je daarmee om, wat doet het met je? Net als vorig jaar wordt bij enkele overstappen in het bijzonder stilgestaan. Deze keer is dat Milan Schieving die in deze dienst wordt gedoopt. Ik schreef er in het meinummer al over. Ook Bente Kirghof gaat een overstap maken. Zij gaat van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Vorig jaar hebben we van kleden met alle kleuren van de regenboog de rivier de Jordaan gemaakt. Het verhaal uit de Groeibijbel, dat we toen lazen, was over de mensen van Israël die uit de slavernij van Egypte in de woestijn terecht kwamen. Daar zwierven ze jaren rond en ervoeren vele hoogte- en dieptepunten. Uiteindelijk kwamen ze bij het ‘Beloofde Land’. Daar moesten ze door het water heen naar de overkant. Net zoals ze deden toen ze vluchtten voor de farao en zijn soldaten. Toen was God bij hen toen ze door het water van de Rode Zee trokken. Ook nu zal er weer een verhaal centraal staan over water en achterlaten en opnieuw beginnen. En hoe je de kracht van Gods aanwezigheid daarbij kunt ervaren. Of misschien soms ook wel de afwezigheid daarvan.

 

Marianne Gaastra,
namens leiding JOP-Havelte, Alet Jansen, Rieneke Mezach, Geralda Smit.

 

Inzamelingsactie Voedselbank op zaterdag 10 juni bij de kerk in Havelte

De kerk in Havelte, Uffelte en Darp houdt op zaterdag 10 juni een inzamelingsactie voor de Voedselbank Westerveld. Tussen 11.00 en 12.00 uur ’s ochtends kunt u producten inleveren bij de kerk in Havelte.


In Nederland leven bijna 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. Ook in onze gemeente is dat het geval. De voedselbank helpt diegene die het financieel echt even niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselhulp.


De voedselbank is blij met alle ondersteuning die ze krijgen vooral met lang houdbare artikelen. Dat zijn basis producten die ze op voorraad kunnen houden en die voor de gebruikers fijn zijn om in huis te hebben. Voorbeelden hiervan zijn: peulvruchten, rijst, groeten in blik, pasta, koffie en thee, olie, was- en schoonmaakmiddelen.


Als u wilt geven en niet in de gelegenheid bent om naar de kerk te gaan, is een donatie ook welkom. Dat kunt u doen door een geldbedrag over te maken op bankrekeningnummer NL57RABO 036.33.54.530 van de Diaconie onder vermelding van actie Voedselbank. Of door gebruik te maken van onderstaande QR-code. Hartelijk dank namens de Voedselbank.

 

Voedselbank20230610Qcode

 

 

 

 Voedselbanken 2

Beroepingswerk

 

 

De voortgang van het beroepingswerk zal voortaan worden vermeld onder de knop "Beroepingswerk" in het hoofdmenu.

We zijn in beeld!

 InBeeld

Een dienst in de Clemenskerk kan niet alleen beluisterd maar ook bekeken worden. Boven, naast het orgel, is een camera geïnstalleerd. Die maakt opnames van wat er op het liturgisch centrum gebeurd. De uitzending is iedere zondag vanaf 10.00 uur live te volgen. Ga naar https://www.pkn-havelte.nl, , ga naar Online kerkdiensten en  Live uitzendingen en u kunt thuis mee genieten.

De digitale nieuwsbrief

Verspreiding en aandacht

Door alleen de bekende adressen te gebruiken zal met de digitale nieuwsbrief niet iedereen bereikt worden. We roepen u op, zeker als u merkt dat gemeenteleden overgeslagen worden,  om deze brief te delen.
En om e-mailadressen door te geven!

 

E-adres doorgeven? Dat kan bij een van ons:

Ineke Zijlstra, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leny de Zeeuw, ledenadministratie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Online kerkdiensten beluisteren

 

Deze online kerkdiensten zijn te vinden bij Hoofdmenu -> Live kerkdiensten -> Live meeluisteren of Diensten (Hier kunt u eerder opgenomen diensten beluisteren).

 

 

Verandering in het lidmaatschap van de kerk

Voor sommige leden binnen onze kerk geldt dat zij ingeschreven staan als niet-gedoopt (geboorteleden), soms zelf zonder dat ze dat weten. Dit komt omdat in het verleden kinderen van ouders die lid waren automatisch ook ingeschreven werden. De landelijke kerk heeft besloten om deze registratie van de niet-gedoopten te laten vervallen.
Dit betekent voor ons als Protestantse Gemeente te Havelte dat de registratie van ongeveer 400 niet-gedoopte leden aangepast moet worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en woont samen met een partner/kinderen die doop- en/of belijdend lid is, uw registratie is omgezet naar mee-geregistreerd lid.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en steunt de kerk jaarlijks met een gift. De kerk ervaart dit als een blijk van verbondenheid, uw registratie is omgezet naar Vriend.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en heeft een brief ontvangen (of ontvangt deze samen met de Actie Kerkbalans) met de vraag of u Vriend wilt worden of uw registratie wilt beëindigen.
Pastorale zorg is er voor iedereen, of u nu lid, mee-geregistreerd of Vriend bent van de kerk. En als kerk zijn wij er ook voor iedereen die op zoek is naar zingeving.
Heeft u vragen over uw registratie, of heeft u bezwaar tegen de verandering? Neemt u dan contact op met Ineke Zijlstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens de kerkenraad,
Klaas de Vries, voorzitter
Ineke Zijlstra, scriba

Collectemunten

Uitgifte elke 3de donderdag van de maand van 20.00-20.30 uur en de daarop volgende vrijdag van de maand van 10.30-11.00 uur.

Plaats: Nije Wheeme door Henk Brouwer tel. 0521 342946 en Wim Schreurs tel. 0652477087

 

 

Geld moet rollen

Waarom collectemunten i.p.v. collectebonnen en wat zijn de voordelen?

  • Munten gaan langer mee en zijn duurzamer voor het milieu.
  • Munten zijn veel makkelijker te tellen op kleur.
  • Munten zijn hygiënischer, eventueel makkelijk te wassen.
  • Introductie van de € 2,- munt, naast de € 0,50 en de € 1,00 munten.
  • Altijd gepast, nooit meer op zoek naar kleingeld.
  • Geen contant geld meer in omloop.
  • Ontvangst van een duplicaat van de machtiging als betalingsbewijs voor de Belastingdienst.

De munten zijn 29 mm reliëfmunten met de volgende kleuren:

  • € 0,50 groen
  • € 1,00 rood
  • € 2,00 blauw

De munten worden verkocht in sets van 20 stuks van eenzelfde muntwaarde (of een veelvoud hiervan). Bij aankoop tekent u een machtiging als betalingsbewijs. Dit is tevens een bewijs voor de Belastingdienst i.v.m. de ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling)-status van kerken.

Voor de tijden van Verkoop/uitgifte zie rubriek Collectemunten.

 

Kerkkoor

Het kerkkoor staat onder leiding van dirigent  Johan Rodenhuis.
Het kerkkoor repeteert op donderdagochtend van 09.30 – 11.15 uur in de Nye Wheeme .
Ook kijken wij uit naar nieuwe leden , vooral een paar mannen die het koor wat meer body kunnen geven .
U bent van harte welkom .

Voor meer informatie: klik hier

Kerkdiensten

zo 04 juni 2023 10:00 uur
Ds. R. Kok, Nijeveen
Clemenskerk, Havelte en Online
zo 11 juni 2023 10:00 uur
Dhr. J. Koops, Kollum
Clemenskerk, Havelte en Online

Ook in de kerk

za 10 juni 2023 11:00 uur
Inzameling voedselbank
Clemenskerk, Havelte
zo 11 juni 2023 15:30 uur
Lerende weg
Clemenskerk, Havelte