Meditatie 1ste week april.

En dan ineens zit je thuis. Nou ineens; we hebben nu drie weken van isolatie achter de rug. De regelmaat uit het leven is verdwenen. Geen kerkdienst op zondag meer, dus geen voorbereiding van de dienst. Ook de gevangenis is nu verboden terrein voor de kerkvrijwilligers; de zondagse rit naar Veenhuizen vervalt dus ook. Mijn cursus in Doorn, waar ik eerlijk gezegd met frisse tegenzin aan begon, maar die inmiddels boeiend bleek te zijn en met een leuke groep collega’s, is ook stilgelegd. Ongewis wanneer hij weer doorstart.

Overweging 25 maart 2020

Bekering die beklijft

Keren

‘Bekeer u tot Jezus!’, riep straatprediker Arnol Kox, lang grijs haar en baard, elke dag in de binnenstad van Eindhoven. Zijn elektrische rolstoel was beplakt met handgeschreven Bijbelteksten. Ooit had hij in de drukke winkelstraat een ontmoeting met Jezus: ‘Ik stond bij de V&D toen Hij op me af kwam en vertelde dat Hij via Schiphol naar Eindhoven was gereisd om mij te ontmoeten. We hebben samen een cola gedronken en een uienkruier (een kaas-uienbroodje AW) gegeten. Ik koester dat moment.’ Of het zo gegaan is weet je bij Arnol nooit helemaal zeker. Maar het geloof van Arnol hoorde bij Eindhoven zoals de gloeilamp bij Philips. Helaas irriteerde zijn aanhoudende oproep tot bekering de mensen op de terrassen. Sindsdien stond Arnol niet stil, maar reed hij heel langzaam rond. Met dezelfde boodschap: ‘Bekeer u tot Jéézus.’

Overweging 18 maart 2020

God en het virus

In het Oude Testament staat een interessante tekst: ‘Tijdens een veldtocht tegen de vijand moet u zich in acht nemen voor onbetamelijkheden. Zo moet een man die ’s nachts door een zaadlozing onrein is geworden het legerkamp uit gaan en buiten blijven. Tegen het vallen van de avond moet hij zich baden; na zonsondergang mag hij het kamp dan weer binnenkomen.
Buiten het kamp moet een gelegenheid zijn om uw behoeften te doen. U moet een tentpin bij uw uitrusting steken, die u kunt gebruiken om een gat te maken waar u boven hurkt, en om uw uitwerpselen te bedekken. Want de Heer, uw God, is tijdens zo’n veldtocht in uw midden, om u te beschermen en u te laten zegevieren over uw vijand. Daarom moet u het kamp rein houden, opdat hij niets onbetamelijks bij u aantreft en hij zich niet van u afkeert.’ Deuteronomium 23, 10 -15.