Kerkuilen in de kerk

Het was in 2002. Wij waren druk bezig met de restauratie van de kapconstructie van de kerk. De ruimte boven de gewelven was vrij toegankelijk voor vogels. Ze namen de kans te baat. Zo zag de uivoerder van de firma Aberson, de heer Bernardus Bos, aan het eind van de dag een kerkuil binnenvliegen. Dit bracht ons tot het besluit om een nestkast voor uilen aan te brengen boven de gewelven van het koor. Het ontwerp kwam tot stand in nauw overleg met de Vogelwacht Uffelte e.o.

De kast bleek een aantrekkelijke behuizing te zijn. Enige jaren na de voltooiing van de restauratie van de kerk om precies te zijn in 2006 raakte de kast voor het eerst bewoond door een bosuil. Tot en met 2012 heeft deze soort succesvol in deze kast gebroed. De jongen werden geringd door de Vogelwacht.

Dit jaar nam de Vogelwacht bij een periodieke inspectie echter een kerkuil waar in de ronde toegangsopening van de nestkast. De kerkuil was verrast en ook de medewerker van de Vogelwacht. Gelukkig kwam de kerkuil terug en legde vervolgens vijf eieren. Twee van deze eieren hebben geresulteerd in twee jonge vogels. Op woensdag 7 augustus jl. zijn deze 2 jonge kerkuilen geringd. Het mag een opmerkelijk resultaat genoemd worden, aangezien de Vogelwacht dit jaar tot nu toe aanzienlijk minder uilen heeft kunnen ringen. In 2012 bedroeg het aantal 175, nu slechts 12!! Men vermoedt dat het gebrek aan muizen een van de oorzaken is van het geringe aantal jongen.

Mede namens de Vogelwacht,

Gerard Zijlema