Gezicht en karakter van onze gemeente

Het beeld van de leefgemeenschap in Havelte werd in het verleden bepaald door het agrarische karakter ervan. De Nederlands Hervormde gemeente behoorde, evenals de omringende plaatsen in dit gedeelte van Drenthe tot de vrijzinnige modaliteit. De Nederlands Hervormde Kerk was en is binnen de grenzen van de burgerlijke gemeente Havelte het enige kerkgenootschap dat over kerkgebouwen beschikt (in Havelte en Uffelte).
In de loop der jaren kwamen hier steeds meer mensen van elders uit het land wonen  die hun eigen geloofsbeleving en -traditie niet alleen méé, maar ook ín brachten. Ook voor mensen die tot een andere dan  de Nederlands Hervormde Kerk behoorden was het in vele gevallen een normale zaak zich actief op te stellen in onze gemeente. Dit gegeven gaf en geeft onze gemeente de opdracht de leden van andere kerkgenootschappen gastvrijheid en ruimte te bieden om zo met elkaar een (oecumenische) gemeente van Jezus Christus te zijn.
Het feit dat in onze gemeente de komst van mensen met een niet-hervormde achtergrond al jaren lang een gegeven is, heeft het mogelijk gemaakt dat de overgang naar de PKN, in mei 2005, zonder problemen is verlopen.

zo 28 juli 2019 10:00 uur
Ds. B. Metselaar, Beilen