Zondag 14 juni a.s. een moeilijke tekst.

Een tekst die ook ongemak en irritatie kan oproepen. We lezen Matteus 9:35 – 10: 15.
Jezus trekt alle steden en dorpen rond; hij geeft onderricht in hun synagogen, predikt het evangelie van het koninkrijk en geneest elke zieke van elke kwaal.
Gelooft u het dat Jezus alle zieken kon genezen?
Een programma van de Evangelische Omroep van een aantal jaren geleden heette ‘Op zoek naar een wonder’. Een stuk of tien mensen met kwalen gingen op vele plekken in de wereld op bezoek bij gebedsgenezers. Ze vonden het wonder niet. Het was wel eerlijk van de EO. Maar verbazen deed het nu ook weer niet echt.
Maar het moeilijkste is misschien wel de opdracht die de twaalf leerlingen meekrijgen. De leerlingen gaan het land in en krijgen het gezag over onreine geesten om die uit te drijven en elke ziekte en elke kwaal te genezen. En ze kunnen zelfs doden opwekken. Nou ja, voor die wonderverhalen kun je je wellicht afsluiten, maar ze moeten van Jezus zonder sandalen, zonder geld, zonder staf en zonder voedsel op pad gaan. Zelfs zonder extra kleren. De opdracht is om open en onbevangen mensen te ontmoeten.
Wie van ons is zonder vooroordelen en oordelen? Vraag het maar eens aan de gekleurde Nederlanders. Vraag het aan de familie van George Floyd. Maar ja, ook voor de Afro-Amerikanen en de gekleurde Nederlanders is de opdracht van Jezus actueel: Wie van ons is in staat onbevangen en open naar de medemens te kijken?

Als eerbetoon aan De Afro-Amerkaanse gemeenschap klinken twee muziekstukken tijdens de viering: ‘People get ready’ van Curtis Mayfield en we sluiten af met de spiritual ‘He’s got the whole world in his hand’ gezongen door Kathleen Battle en Jessye Norman. Zie foto.

Vijko Top

Dienst20200614

Zondag 17 mei

We vieren deze zondag een Taizédienst. En een Taizédienst begint in stilte. Er is dus geen orgelspel of andere muziek voorafgaande aan de dienst!!
Voorganger is Pauline van der Zee.

Welkom en mededelingen

Uitleg over de dienst
lied “Bless the lord” Prijs de Heer
Psalm van de week: psalm 19 vers 8 t/m 15
Lied: Dans nos obscurités/ Als alles duister is (lied 598 liedboek)
Lezing : Handelingen 2 vers 43 t/m 47: Het leven van de eerste gemeente
Lied: Jesus le Christ/ Jezus u bent het licht in ons leven
Overdenking
Lied: Laudate omnes gentes
Stilte (3 minuten)
Voorbeden
Onze Vader

Zondag 24 mei 2020 De wijngaard
Voorganger ds. Aukje Westra

Wijngaard.jpgIn de kerkdienst op zondag 24 mei lezen we uit het Evangelie van Matteüs, Matteüs 21: 33-41. Jezus vertelt een gelijkenis. Terwijl de eigenaar op reis is, wordt een wijngaard beheerd door de wijnbouwers. Maar ze maken er een zooi van. Als knechten komen checken hoe het ervoor staat worden ze in elkaar geslagen en de zoon van de eigenaar wordt vermoord. Het is een ruig en triest verhaal. Zo roept Jezus ons op om zorgvuldig om te gaan met dat wat ons is toevertrouwd.
Maar wat is een goede omgang met een wijngaard? Daarover gaat Peter Pels ons in de kerkdienst vertellen. Winnie Pels en hij zijn de eigenaren van wijngoed Havelte. Een goede wijn produceren vraagt tijd, lef en energie.
In de overweging denk ik na over de wijngaard die aan de wijnbouwers wordt toevertrouwd. Wat is ons toevertrouwd? Stel dat wij dat zelf zijn?

zo 12 juli 2020 10:00 uur

zo 19 juli 2020 10:00 uur